Šmrncovní omeleta po italsku: Upečte si frittatu podle zásad profesionálů
7. 5. 2021 Vaření
Je to omeleta, není to omeleta…? Není! Frittata se omeletě podobá, ale přece jen nakonec ve výsledku vypadá i chutná jinak. A pokud ji připravíte správně, což není nic těžkého, na klasickou vaječnou omeletu možná navždy zapomenete.
Frittata, nebo omeleta?
Pokud si někdy připravujete omeletu, pak víte, že ji lze udělat jen z rozšlehaných vajíček, anebo na ni během rychlého smažení přihodit hrášek, šunku či jiné suroviny. S frittatou je to přesně naopak. Suroviny, které ji vylepšují a dávají jí objem a chuť, se dávají rovnou do mísy s rozšlehanými vejci a všechno dohromady se pak smaží a pomalu dopéká společně. Zatímco omeleta je raz dva hotová, frittata vyžaduje trochu víc času. Jelikož obsahuje více ingrediencí, je vyšší a propéká se pomaleji. Taky ji potom nelze ohnout nebo zabalit do ruličky, jako je tomu u omelety. Frittata zkrátka spíš připomíná slaný koláč pečený v pánvi.
Mohlo by vás zajímat
Čím ji naplnit
Základem jsou, jak už jsme si řekli, vajíčka. Ta se pro přípravu frittaty musejí pořádně rozšlehat, aby získala na objemu. A do této směsi můžete podle Mietta's Italian Family Recipes přidat cokoliv, co máte doma a co máte rádi. Od zeleniny přes šunku, sýry a bylinky až po zbytky pečeného masa z předchozího jídla. Myslet je potřeba jen na jednu věc: suroviny, které vyžadují delší čas přípravy, je potřeba předem opéct nebo uvařit a nechat vychladnout. To platí například pro syrovou cibuli, syrovou mrkev, brambory, chřest a podobně.
Dokonalé provedení
Název frittata je odvozen od italského slova friggere, což znamená smažit nebo fritovat. Frittata se tedy připravuje v pánvi na rozehřátém olivovém oleji. Jakmile celou směs do oleje vlijete, snižte příkon tepla a frittatu pomalu dopékejte pod poklicí nebo v předehřáté troubě. Trvá to zhruba 15 minut. Frittata musí být upečená z obou stran, ale zároveň by se neměla uprostřed vysušit. Chcete-li zajistit vláčnost, přidejte do vaječné směsi ještě před smažením trochu smetany nebo mléka, případně rozpuštěného a vychladlého másla. Šťavnatost zajistí i nastrouhaný sýr. Pak ale buďte opatrní se solí.
Jak si ji nejlépe vychutnat
V Itálii se frittata podává jak ke snídani, tak jako předkrm u oběda či jako hlavní chod. Konzumuje se jak teplá, tak studená a nakrájená na dílky, podobně jako pizza. Tak buon appetito!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 4 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 4 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 16 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí