Vejce: Všestranná potravina, která obsahuje spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů
Vejce jsou perfektní surovinou, která má v kuchyni všestranné využití. Výhodou je také jednoduchá příprava a řada prospěšných látek. Co tedy obsahuje vejce? V první řadě spoustu kvalitních bílkovin, vitamínů (B12, A, D a kyselina listová) a minerálních látek (zinek, jód nebo selen) a antioxidantů.
Různé druhy přípravy vajec
Asi nejoblíbenější jsou vejce samostatně vařená natvrdo, naměkko či na hniličko, případně míchaná, sázená či jako vejce Benedikt. Tím však využití vajíček rozhodně nekončí. Vejce totiž v jídle často slouží jako pojivo, takže se hodí do různých placiček (jak zeleninových, tak masových) a k obalování. Vajíčka se také používají téměř do všech sladkých moučníků.
Vejce a hubnutí
Radostnou zprávou je, že se vejce perfektně hodí na hubnutí. Jedno vejce totiž obsahuje až 6 g bílkovin, které pomáhají s budováním svalů a jen přibližně 72 kcal. Díky vysokému obsahu proteinů také vejce pomáhají s pocitem sytosti. Pokud vejce doplníte dalšími kvalitními živinami, máte vydaný a zdravý pokrm během chvilky na stole.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové buchtičky
Přidáno před 2 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 6 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 6 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Mňamka
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak odlehčit bramborový salát? Majonézu skvěle nahradí řecký jogurt, kvalitní olej nebo dokonce hovězí vývar
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Velikonoce v Itálii: Buchta ve tvaru holubice vznikla jako z nouze ctnost, přitom chutná božsky!