Bílá káva od babičky: Tradiční Melta za války nahradila to, co nebylo
19. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo by si ty vzpomínky z dětství nevybavoval! První kafíčko u babičky na klíně, bílá káva ve školce, puntíkovaný hrníček a chleba s máslem… Pokud i vy patříte mezi milovníky Melty, přečtete si, jak proč vlastně vznikla.
Náhrada kávy
My Češi patříme k milovníkům kávy, a to už několik set let. Konkrétně od 16. století, kdy se podle webu Čerstvákáva.cz s tímto tmavým hořkým mokem jako první Češi seznámili Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Při svých cestách totiž měli možnost poznat typicky arabskou kávu, která jim zachutnala. A zachutnala pak i našincům. Jediná potíž byla v tom, že šlo o nápoj poměrně drahý. Ne každý si jej tedy mohl dovolit, proto se hledaly různé náhražky, například pražené žito. Když ve Francii v polovině 18. století došlo v době války k Napoleonově blokádě anglického zboží ze zámoří, z trhu zmizela i káva. Ovšem ne chuť na ni. A tak byla objevena čekanka, respektive její kořen.
Mohlo by vás zajímat
Čekanka jako fenomén
Pražený sušený kořen čekanky obecné dodal odvaru z praženého žita lepší chuť a základ pro náhražku kávy byl na světě. Podle latinského názvu Cichorium intybus se u nás čekankovému kořenu začalo zkráceně říkat cikorka. „Cikorka“ se nejdříve dovážela, ale postupně se začala ve velkém pěstovat i u nás, a to když v roce 1896 založili synové německého velkopodnikatele Johanna Heinricha Francka v Pardubicích továrnu na kávové náhražky, jak se píše na oficiálních stránkách firmy Kávoviny - společnosti, která z této továrny později vzešla a funguje dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Jelikož poptávka po kávových náhražkách stoupala, rozhodli se majitelé továrny - místo dovážení hlavní suroviny pro svou výrobu ze zahraničí - pěstovat čekanku v úrodném Polabí. Největší rozmach podnik zaznamenal ve 30. letech 20. století. V meziválečném období se pro slovní spojení „kávové náhražky“ ustálil termín „kávoviny“, který měl pojmenovávat nikoliv náhražku, ale už samostatný nápoj, respektive nápoje. Kávovinové směsi byly různé a kromě žita a čekanky obsahovaly například také cukrovou řepu.
Od Kalorky k Meltě
Po druhé světové válce přešel pardubický závod pod národní správu a posléze vznikl právě národní podnik Kávoviny. Firma stále zpracovávala výhradně domácí suroviny, jakými byly žito, ječmen, čekanka, cukrovka, ovesné vločky, cukr a olej. Vyráběly se zde různé obilné nápoje, ale třeba i první československá cereální snídaně značky Kalorka nebo rýžové a kukuřičné burizony. A konečně také oblíbená mletá pražená kávovinová směs - Melta.
Mohlo by vás zajímat
Původní receptura Melty obsahovala žito, kořen cukrové řepy, ječmen a čekankový kořen. A v této sestavě se Melta vyrábí dodnes; tedy smícháním pražiny z bulvy cukrové řepy, obilek žita a ječmene a kořene čekanky. Sušený kořen čekanky a řepy se praží při teplotě nad 100°C, obiloviny vyžadují teplotu pražení nad 200°C. Všechny čtyři pražiny se uchovávají v oddělených zásobnících, posléze se melou na požadovanou zrnitost a výsledná směs se míchá až těsně před balením.
Třikrát jinak
Originální receptura tedy zůstává, s léty se měnil pouze obal a ke klasické Meltě postupně přibyla Melta instantní a také Melta porcovaná v sáčcích. Takže si dnes můžete vybrat, jak budete svůj oblíbený nápoj vařit. Jestli stylem jako naše babičky, pak stačí do litru vroucí vody nasypat 4 polévkové lžíce klasické Melty, nechat krátce povařit, pak nechat tři minuty odstát a následně přecedit.
Mohlo by vás zajímat
Případně lze sáček Melty zalít vroucí vodou přímo v hrníčku, podobně jako porcovaný čaj, a konečně, Meltu si můžete dopřát i v podobě instantní „kávy“. Všechny tři způsoby přípravy mají něco společného: v jejich závěru vznikne lahodný, chutí i vzhledem kávě podobný nápoj, který ovšem nemá povzbuzující účinky. Užít si jej tedy můžou i děti nebo těhotné ženy, a to klidně i desetkrát denně!
Fotografii k článku poskytla akciová společnost Kávoviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?
Hřešíme zdravě(ji): Datle, melasa, čekanka… Čím sladit místo cukru?
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami