Česká kuchyně je sice poněkud kaloričtější, ale o to více chutnější
Česká kuchyně má své jedinečné a chutné rysy, a i když může být poměrně těžká, má své místo v srdcích těch, kteří si ji vychutnávají. Kromě tradičních jídel je ovlivněna nejvíce kuchyní německou a rakouskou a dále také kuchyní maďarskou.
Charakteristika typické české kuchyně
Česká kuchyně je kaloricky bohatá, hůře stravitelná a těžká, ale za to vynikající. Obecně je česká kuchyně bohatá na maso a moučná jídla.
- Základem naší kuchyně jsou brambory, obilí, luštěniny, houby a lesní plody, maso vepřové, hovězí, jehněčí, sladkovodní ryby jako kapr, pstruh, candát a zvěřina.
- Nesmí chybět ani chléb a pečivo a knedlíky (sladké i slané), které jsou jedinečnou přílohou české kuchyně.
- Používaným kořením je kmín, pepř, majoránka, paprika, česnek, libeček, česnek.
- S hlavním jídlem je spojená i polévka, kterou začíná typické české menu.
- V oblibě je česká zabijačka, kdy se zpracuje celé prase na jitrnice, kroupová jelita, tlačenku, tradiční polévku prdelačku, zabíjačkový guláš, škvaří se sádlo na škvarky
Nejoblíbenější recepty
Českým národním jídlem je vepřo-knedlo-zelo, moravský vrabec, svíčková na smetaně a pečená kachna s červeným zelím a knedlíkem. Husté omáčky jsou pro náš národ typické a oblíbená je také koprová, rajská, znojemská či houbová. Dále pak smažený vepřový nebo kuřecí řízek, guláš a bramboráky. Nechybí ani smažený sýr (eidam, gouda či hermelín) a smažený květák. Na Vánoce je typický smažený kapr a bramborový salát. Co se týče sladkých jídel, jednoznačně vedou kynuté buchty, koláče či třeba škubánky.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 20 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 20 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Historie masožroutství v dějinách lidstva: V antice "frčel" nadívaný plch, ve středověku veverky a v renesanci dušený ocas z bobra
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty