Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
20. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali nějaké dezerty z nich připravené. Křupavé karamelové sušenky Lotus zkrátka patří mezi oblíbené. Ale víte, jak dlouho existují a proč dnes nesou název Lotus Biscoff?
Před sto lety
Společnost Lotus podle oficiálních stránek karamelové dobroty založili v roce 1932 v belgickém městečku Lembeke bratři Jan, Emiel a Henri Booneovi. Ze začátku vyráběli sušenky k snídani a také kořeněné speculoos sušenky na Mikuláše. V rodinné firmě si všichni pomáhali a společně vymýšleli, jak svým sušenkám vdechnout originalitu. Zásadními byly tři vlastnosti: specifická chuť, originální tvar a fantastická křupavost. Tak vznikly sušenky Lotus, jež se stávaly stále více a více oblíbenými a bratři Booneovi je dokonce rozváželi od domu k domu v ikonickém červeném autě ladícím s obalem sušenek. V 50. letech 19. století začal pekař Jan Boone balit karamelizované sušenky po jedné a vzápětí poté je kavárny a restaurace začaly podávat ke kávě. Tahle kombinace se záhy stala velkým hitem. Pokud už jste ji ochutnali, tak víte proč. Káva a karamelizované sušenky se totiž skvěle doplňují. Asi i proto se původní název Lotus, jenž měl symbolizovat dokonalost a čistotu, podobnou stejnojmenné květině, proměnil na Lotus Biscoff, jež vznikl spojením slov „biscuit“ a „coffee“, tedy sušenka a káva.
Mohlo by vás zajímat
Krém i zmrzlina
Chuť sušenek se stala po celém světě natolik populární, že firma v průběhu let zařadila do svého sortimentu také další produkty v „lotusovém stylu“. Jsou jimi kromě kulatých sušenek plněných krémem také třeba sušenková pomazánka nebo zmrzliny s touto příchutí. Existuje i čokoláda s Lotus sušenkami a letošními dvěma novinkami jsou podle portálu Hunterandbligh.com.au donut a kobliha s příchutí Lotus Biscoff. Při jejich výrobě spojili síly americký řetězec prodejen s kobliham, Krispy Kreme a právě „sušenková společnost“ Lotus Bakeries. Novinky jsou pojmenovány jako Lotus Biscoff Ring a Lotus Biscoff Cheesecake. Lotusový prstýnek, neboli Lotus Biscoff Ring, je donut potřený pomazánkou ze sušenek a doplněný krémem. Kobliha s názvem Lotus Biscoff Cheesecake je namočená v lotosové pomazánce, naplněná tvarohovou polevou a zakončená sušenkovou drobenkou a čokoládovou ganache. U nás zatím tyhle lahůdky nekoupíte, ale můžete si doma vyrobit vlastní!
Mohlo by vás zajímat
Co s nimi v kuchyni
Karamelové sušenky jsou vynikajícím základem pro jednoduchý nepečený cheesecake, ale využít je můžete také při přípravě drobenky na koláče nebo do dobroty s názvem crumble. Výtečné je i spojení banánu a sušenek v nepečeném řezu a samozřejmě sušenky ladí také jako doplněk ve zmrzlinových pohárech. Zkrátka; nečekejte, až vám někdo prodá koblihu, ale zapojte sušenky do čarování v kuchyni už teď!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Příběh žvýkaček s klukem v sombreru: Směs na jejich výrobu se dovážela až z Nizozemska
Jak správně připravit křehké těsto a na co jej použít?
Jak připravit Míša pohár. Dezert do skleničky s chutí slavných řezů zvládnete během několika minut
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 55 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Jak a proč vznikla Kofola? Slavná česká limonáda nahradila Pepsi i Colu