Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Užijte si letošní zavařování. Pozvěte si šikovné pomocníky
Zdroj: Tescoma

Naše babičky by mohly vyprávět. Když přišel čas zavařování, měly vážně napilno, přitom ale naplnit špajz na následující měsíce vším, co jim dala zahrada či sad, bylo zcela běžné. V posledních letech se zavařování opět vrátilo na výsluní, tentokrát ale s vychytávkami, které ušetří náš čas i nervy.

Než se do zavařování pustíte, je třeba splnit několik kroků. Nejdřív vás samozřejmě čeká velký nákup, takové zásoby octa a koření, jaké jsou potřeba na zavaření klasických nakládaček, asi doma běžně nemáte. I když klasických… Co se letos trošku odvázat? Přijdete k pepři, bobkovému listu a hořčičnému semínku třeba feferonku nebo kari. 

Jahodová s trochou rumu?

Pokud patříte mezi pracující rodiče, kteří večer přiběhnou domů s jazykem na vestě a nad prázdnou lednicí bědují, co že dají potomkovi k večeři, připravte se na tyhle chvíle a zavařte si rajčatovou omáčku. Můžete ji vždy jen v pravou chvíli vytáhnout ze spíže a přelít jí těstoviny nebo noky. Postup je jednoduchý a potřebujete na něj vedle rajčat jen základní suroviny, které doma určitě najdete.

Jahodová, meruňková, broskvová nebo rybízová? Jakou marmeládu máte doma nejraději? Letošní výrobu můžete také trochu ozvláštnit. Přidejte prosecco, kapku rumu, pálenky nebo rumu… 

Kdo v dnešní době nemá domácí marmeládu, okurky nebo rajčatovou omáčku, ten jako by nebyl. Není přitom třeba běžet do sklepa, vyskládat lahve, zavařovací hrnec a u toho potom několik úmorných hodin stát s teploměrem.

Parťákem pro vaše domácí zavařování je souprava pro zavařování TESCOMA DELLA CASA. Využít můžete jakýkoliv nerezový hrnec či kastrol o průměru 24 cm, protože v zavařovacím setu od Tescomy najdete univerzální nástavec, který hrnec nebo kastrol zvýší o 8 cm. Dále využijete napařovací podložku se žáruvzdornými nožkami a pak už jen stačí hrnec přiklopit masivní skleněnou poklicí. A v té spočívá velký fígl – je v ní totiž zabudovaný teploměr!

Vyžeňte plíseň!

A jak zajistit, aby vaše domácí dobroty opravdu stály za to a při natěšeném otevření lahvičky na vás nečekalo nepříjemné překvapení v podobě plísně? Pohlídejte si, aby kraj sterilovaných sklenic zůstal zcela čistý a nezůstaly vám na něm zbytky náplně. Pomůžou vám v tom další zavařovací vychytávky – třeba nálevka nebo speciálně zúžená naběračka.
A abyste se mohli chlubit nejen výbornou chutí zavařených lahůdek, ale i jejich designem, dopřejte si visačky a nálepky, které sklenicím dodají správný šmrnc.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více