Květák, jak ho možná neznáte: Připravíte z něj skvělou pizzu nebo dokonce kapučíno!
15. 7. 2021 Vaření
Květák je oblíbená zelenina, která má mnoho využití, a pokud si teď hned na první dobrou vzpomenete jen na obalovaný květák nebo květákový mozeček, pak pro vás máme malé překvapení! Květák se dá použít i místo rýže nebo těsta. Víme, jak na to!
Zdravá zelenina
Květák patří mezi košťálovou zeleninu, která je ceněná zejména pro svoji jemnou chuť, vůni i celoroční dostupnost. Bílá hlávka má ale podstatně víc benefitů. Květák je totiž bohatý na živiny a přitom chudý na kalorie. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék obsahuje květák kyselinu listovou, vitamíny B a C, z minerálů draslík a ze stopových prvků zinek, meď, jod a fluor. A k tomu má ve 100 g pouhých 25 kcal, je to tedy vysloveně dietní zelenina. Přestože se květák může jíst i syrový, obvyklejší je jeho úprava vařením či pečením. Pokud se obáváte ztráty vitamínů, tak nemusíte. Ani při teplené úpravě nepřichází karfiol o své cenné látky. I po uvaření v něm zůstane zhruba polovina původního množství vitamínu C. Jedna porce květáku vám tak poskytne celodenní dávku tohoto důležitého vitamínu. Jestli už jsme vás dostatečně nalákali, pak se s námi pusťte do malého kulinárního dobrodružství. Schválně; už jste měli květákové rizoto nebo pizzu?
Mohlo by vás zajímat
Květákové rizoto
Pozor, nemyslíme tím klasické české rizoto, do kterého se pouze přidá květák. Ani nemyslíme italské krémové rizoto se zeleninou. Květákové rizoto je skutečně jen z květáku, respektive květák je v něm jako základní surovina a používá se místo rýže. Splňuje tedy naprosto parametry takzvaných low carb neboli nízko sacharidových diet. Ovšem v chuti může tahle dobrota klasickým rýžovým jídlům směle konkurovat. Jak na to? Stačí syrový květák omýt, rozebrat na malé růžičky a ty pak rozmixovat na velikost o něco větších „rýžových zrníček“. Následně stačí „květákovou rýži“ osmahnout v pánvi na cibulce a doplnit dušenou zeleninou, restovaným masem, nebo podávat jen tak jako zajímavou přílohu třeba ke steaku.
Mohlo by vás zajímat
Květáková pizza
Tohle je skutečný dietní majstrštyk. Pomocí vařeného květáku a několika dalších surovin uděláte variaci na kynuté těsto, které pak rozprostřete na plech a pokladete libovolnou náplní podle chuti. V nejjednodušší úpravě stačí vařený květák rozmixovat a přidat k němu vejce a sýr, aby hmota držela pohromadě. Přesný recept na květákovou pizzu najdete na našem webu. Pokud chcete, je samozřejmě možné přidat do těsta trochu ovesných vloček nebo semínek. Pizza bude o to zajímavější.
Květákové kapučíno
Nebojte se, nebudeme vás nutit kombinovat kávu s květákem. Pod pojmem květákové kapučíno si představte hustou krémovou polévku, kterou budete jednoduše servírovat v šálku a ozdobíte ji kopečkem ušlehané smetany. Stejným způsobem můžete udělat i chřestové kapučíno. A možná vás dokonce „nakopne“ víc než káva. Vitamíny vám dodá zcela určitě!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?
Vaříme klasiku z květáku: Křupavé placičky, výborný mozeček a polévka jako od babičky
Oblíbené pokrmy z květáku a brokolice
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 16 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25