Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
16. 3. 2021 Životní styl
Jestli se o některé zelenině dá říci, že je super zdravá, pak rozhodně o květáku neboli karfiolu. I proto je škoda, že se mu na talíři poměrně často vyhýbáme. Květák totiž nabízí mnoho možností zpracování, skvěle zasytí a navíc vám ho pochválí i výživoví poradci, protože obsahuje minimum kalorií.
Kyperský přivandrovalec
Za původní vlast květáku se považuje severovýchodní Středomoří, zejména Kypr, kde se zelenina tak trochu připomínající lidský mozek pěstovala již od starověkého Říma. V Evropě se první květáky objevily přibližně ve 12. až 13. století. V 16. století představoval květák vzácnou pochoutku, která se pěstovala ve francouzských sklenících a dodávala na královský dvůr Ludvíka XIV. Později se pěstování květáku rozšířilo i do Anglie a jeho semena odvezli osadníci také do Severní Ameriky.
Mohlo by vás zajímat
Co se skrývá v květáku?
Tahle nízkokalorická zelenina má vysoký obsah vlákniny, takže dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu. I když byste to do něj možná neřekli, obsahuje vitamín c a také vitamín K, jehož nedostatek vede ke zvýšené krvácivosti a tvorbě modřin. Důležité jsou i v květáku obsažené minerály jako draslík, vápník a hořčík a kyselina listová. Specifickou chuť květáku mají na svědomí hořčičné glykosidy, jež příznivě ovlivňují zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Zdravotní benefity
Jelikož květák obsahuje antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, napomáhá prevenci artritidy, cukrovky či střevních problémů. Současně tyto složky chrání před oxidačním stresem. Tím, že jeho živiny pozitivně působí na průchodnost cév a tepen, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku a chrání před mozkovou příhodou. Glukosinoláty obsažené v květáku přispívají k detoxikaci organismu. Vzhledem k velkému obsahu zdraví prospěšných látek byla provedena řada studií, které naznačily ještě další příspěvek květáku ke zdraví.Najdeme v něm totiž i sulforafany, což jsou přírodní látky bohaté na síru. A ty, jak výzkumy naznačily, mohou zabraňovat růstu rakovinných buněk zejména v případě rakoviny prsu, vaječníků, prostaty, tlustého střeva a močového měchýře.
Mohlo by vás zajímat
Jak ho jíst?
Asi netřeba zmiňovat, že květák se jí vařený, ale možná vás překvapí, že se dá jíst i syrový. Před vařením je nutné ho zbavit zelených listů, obvykle se vaří celý nebo rozebraný na růžičky. Jak dlouho, to záleží na tom, co z něj budete připravovat. Pokud placičky či mozeček, měl by být uvařený opravdu do měkka. Pro obalování a následné smažení je lepší, když má pevnější konzistenci. Tip! Jestliže chcete, aby květák zůstal i po uvaření krásně bílý, kápněte do vroucí vody trochu citronové šťávy nebo mléka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo
Ředkvičky jsou poslové jara. Pikantní zelenina původem z Asie vás osvěží i ozdraví
Květnové pranostiky: Po třech zmrzlých je nejvyšší čas na choulostivou zeleninu
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25