Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
17. 8. 2021 Vaření
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle nízkokalorická zelenina má v kuchyni prakticky univerzální použití. Dá se zpracovat klasicky, třeba jako placky nebo součást perníku, ale taky netradičně do pomazánky, tataráku či na způsob matjesů. Inspirujte se našimi vybranými recepty!
Placky a placičky
Jednoduché, rychlé a moc dobré jídlo. Placky z mouky, luštěnin či brambor dělávali naši předkové již tradičně, cuketa jako hlavní surovina tenhle pokrm vylepšuje. Přidat můžete také slaninu, strouhaný sýr, bylinky, anebo udělat cuketový „bramborák“ s majoránkou a česnekem. Zajímavou variací jsou i cuketová kolečka v těstíčku.
Cuketové moučníky
Ve všech těstech funguje cuketa podobně jako nastrouhaná jablka, což znamená, že perník, buchtu nebo koláč učiní vláčnějším a kromě toho zajistí i více vlákniny. Nejsnazší je právě perník, do kterého stačí jen smíchat všechny suroviny. Pikantnost zajistí marmeláda. Podobně je na tom i cuketová buchta, provoněná rumem. Pro cuketový koláč zase můžete využít ty druhy ovoce, které máte zrovna na zahradě, anebo jsou levně k mání.
Zapečená cuketa
Chcete-li naopak z trouby vytahovat slané dobroty, upečte třeba klasickou slanou buchtu na plech, aneb oblíbený cukteťák, v naší verzi ještě vylepšený klobáskou. Případně cuketu vydlabejte a naplňte mletým masem. Skvělým lehkým letním jídlem jsou i zapečené brambory s cuketou.
Cuketa jako příloha
Kedlubnové zelí znáte, už jste ale ochutnali cuketové? Je fantastické k sekané, pečenému vepřovému masu nebo dokonce ke kachně a můžete je i zavařit na zimu. Máte-li rádi pikantnější chutě, zavařte naopak cukety se sladkokyselým nálevem. Hodí se všude tam, kde byste jinak použili třeba kyselé okurky.
Pro fajnšmekry
Patříte-li mezi skalní fanoušky cukety, pak vás možná zaujmou recepty na cuketovou pomazánku, naložené matjesy, které skutečně chutnají jako ryby, anebo parádní cuketový tatarák. Na rozdíl od toho hovězího, je cuketový tatarák zdravější, chuťově přitom může se svým masovým předchůdcem klidně soutěžit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat cukety. Jsou vhodné k masu i nasladko
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup