Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnek v octu, v lihu nebo v mrazáku? Nachystejte si jej rovnou na vaření!
Zdroj: Unsplash, Anshu A

Zadařilo se vám letos s úrodou česneku? Jeho výhodou je, že nevyžaduje nějaké speciální skladování a stačí ho jen zavěsit někam do spíže. Pokud si jej ale chcete připravit rovnou na použití v kuchyni, uložte si ho do mrazáku nebo skla. V naložené formě je navíc česnek i lépe stravitelný.

Český česnek je nejlepší

I když v obchodech seženete česnek ze všech koutů světa po celý rok, ten český je prostě nejlepší. Je chuťově výraznější a také o to štiplavější. Navíc necestoval přes půlku světa, aby se dostal na náš stůl. Vzhledem  tomu, že se pomalu blíží čas podzimních plískanic, kdy na nás všude číhají různé virózy, zásoby česneku určitě oceníme. Česnek je totiž výjimečný pro své antibakteriální a antivirové účinky, jak se píše na webu Healthline.com, a jeho konzumace nám tak pomůže předejít nachlazení a dalším chorobám. Kromě toho je česnek přímo dokonalým kořením na maso, do zeleninových jídel i do polévek.

Naložená chuťovka

Česnek můžete jako jakoukoliv jinou zeleninu naložit do octa nebo do oleje. Když vše doplníte ještě různými druhy bylinek, vznikne vám dokonalá chuťovka třeba k pečenému či grilovanému masu. Česnek nejprve rozeberte na stroužky, oloupejte, vložte do skleniček a zalijte vinným octem. Skleničky uzavřete a nechte odležet asi měsíc. Další možností je naložit jej do oleje. Nevýhodou česneku v oleji ale je, že má kratší trvanlivost, neboť česnek jako zelenina s nízkým obsahem kyselin podporuje růst bakterií clostridium botulinum. Podle webu Ask.usda.gov se proto nedoporučuje jej skladovat déle než sedm dní a rozhodně ne mimo lednici. Ovoněný olej se pak dá použít na vaření. Přidat můžete i bylinky (třeba tymián), citron a chilli papričky.

Snadná a rychlá pasta

Práci v kuchyni vám výrazně usnadní předpřipravená česneková pasta. Česnek nejprve oloupejte, prolisujte, nakrájejte na tenké plátky nebo rozdrťte v mixéru. Pak jej smíchejte se solí (na 1 kg česneku použijte 300 g soli). Česnekovou pastu pak upěchujte do skleniček, poprašte solí, zavíčkujte a dejte odležet do chladna. Tato pasta je ihned připravená k použití na vaření a v lednici vám vydrží až dva roky.

Tinktura z česneku pro zdraví

Pokud chcete využít jen zdravotních přínosů česneku, připravte z něj tinkturu. Tímto způsobem všechny účinné látky vylouhujete do alkoholu a získáte dokonalý domácí lék. Potřebujete 300 g naloupaného  česneku, který pak prolisujete. Poté jej zalijte 200 ml 40% alkoholu (vhodná je vodka nebo nějaká ovocná pálenka). Zlehka promíchejte a přelijte do tmavé uzavíratelné lahve. Uzavřete a několikrát protřepejte. Nechte stát deset dní na chladnějším tmavém místě a každý den protřepávejte. Nakonec tinkturu přeceďte přes sítko nebo plátýnko, přelijte ji do tmavších lahviček a nechte ještě dva dny odpočívat. Uchovávejte v lednici. Pokud by vám vadil česnekový zápach, stačí tinkturu nakapat do mléka a teprve pak vypít.

Schovejte jej do mrazu

Další možností je uložit česnek do mrazáku. Lze to učinit několika způsoby, jen je třeba myslet na to, abyste mrazili jen čerstvý a nepoškozený česnek. Mrazit můžete buď celé neloupané i oloupané česnekové palice zabalené do potravinové fólie či jednotlivé neloupané stroužky česneku uložené ve speciálním mrazicím uzavíratelném sáčku do ledničky. Před uzavřením se nejprve pokuste ze sáčku dostat co nejvíce vzduchu. Pro uložení do mrazáku můžete využít také sklenici se šroubovacím víčkem. Dá se použít i plastová nádoba, ale ta snadno do sebe nasaje pach česneku. Zamrazit se dá i drcený či prolisovaný česnek. Vzniklou hmotu pak můžete skladovat v plastových sáčcích se zipem nebo dát do tvořítek na led. Po jejich zmrznutí pak bude stačit jen kostku přidat do jídla.

Náš tip: Prolisovaný česnek dejte do mrazicího sáčku v tenké vrstvě.  Pak už můžete ze zmrazeného česneku jen ulamovat potřebné množství. Případně si přes sáček, ještě před uložením do mrazničky, shora pravítkem vytlačte podélně i svisle čáry, které pak vytvoří "kostičky", jež můžete po zmražení odlamovat. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více