Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim oblíbeným minutkám? Snadno ji připravíme na pánvi a nebudeme se trápit s náročným postupem. K masu se hodí zelenina dle chuti, výbornou přílohou je rýže.

Není čína jako čína

Když si chceme doma připravit čínu, většinou jde o její českou variantu. Některé kroky vynecháváme a výsledné jídlo tak připomíná tamní pokrmy velmi vzdáleně. Přesto nám tyto varianty chutnají. Obvykle saháme po kuřecím masu, může jít  i o krůtí, případně vepřové.

Čínu často připravujeme na pánvi wok. Příprava na ní je rychlá a šetrná k pokrmu. Pokud ji nemáme, vezmeme si na pomoc velkou pánev s těžkým dnem. Pánev je třeba pořádně prohřát.   

Typické ingredience pro čínskou kuchyni

Když se řekne čínská kuchyně, tak si nejspíš vybavíme houby Jidášovo ucho (černé houby), jarní cibulku, zázvor, sójovou omáčku, ale také třeba bambusové výhonky. Někdy se využívají chilli papričky. 

Do číny s kuřecím masem můžeme přidat také zeleninu. Hodí se mrkev, jarní cibulka, zelí, pórek, ale například i cuketa. 

Úprava kuřete na čínu

Z kuřete se na čínu používají prsa, případně stehna. Maso musí být očištěné od blan, tuku a šlach. Kuřecí maso nakrájíme na kousky. Většinou jde o tenké nudličky o délce 3-5 cm.

Kuře často před další úpravou nakládáme do směsi koření. Sehnat ho můžete i v hotovém balíčku s názvem koření na čínu, které obsahuje česnek a zázvor, dále třeba sladkou papriku, pepř, kurkumu, ale také chilli. Koření se často kombinuje s bramborovým škrobem (Solamylem) a někdy také se sójovou omáčkou

Nakrájené kuře obalíme v připravené směsi a necháme ho marinovat. Na tento druh masa stačí 3-5 hodin. 

Čínská

Křupavá a křehká kachna, kuře podivuhodné chuti nebo smažené rýžové nudle - to jsou jídla, která velmi dobře známe z čínských bister a restaurací fungujících v České republice. Pravá čínská kuchyně…

Čína z kuřecího masa s rýží

Na jídlo pro dvě osoby potřebujete: 300 g kuřecích prsou, 2 lžíce oleje, koření na čínu, sušený česnek, chilli, sůl, sladkou chilli omáčku, 180 g rýže a 1 lžíci Solamylu. Jak na to? 

  1. Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Dejte je do mísy, přidejte koření na čínu, česnek, chilli a solamyl. Vše dobře promíchejte.
  2. Pánev rozpalte, přilejte dvě lžíce oleje a do horkého oleje nasypte maso a osmažte ho.
  3. Dobře osmažené maso podlijte trochou vody, aby se vytvořila šťáva. Maso ještě krátce povařte. Přidejte trochu chilli omáčky.
  4. Připravte rýži. Na cedníku ji propláchněte studenou vodou. Nasypte rýži do hrnce, zalijte vodou, osolte a vařte doměkka. Uvařenou rýži slijte přes cedník.
  5. Rýži naservírujte na talíř a doprostřed vložte maso. 
  6. Můžete nakrájet jarní cibulku a pokrm s ní posypat. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více