Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
17. 9. 2021 Vaření
U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou shortbread skoro tak oblíbené jako americké cookies. I když pocházejí původem ze Skotska, jsou populární v celé Velké Británii a v pozměněné variantě jako shortcake i v USA. Jsou křehké, jemné, ne moc sladké a navíc krásně voní a chutnají po másle.
Sušenky, které se téměř rozpadají
Sušenky shortbread jsou vpravdě výjimečné. Vynikají hlavně svou zajímavou drobivou strukturu, která vám možná trochu připomene drobenku na koláči. Když do nich kousnete, rozdrobí se, rozpadnou a nakonec se krásně rozplynou na jazyku. K této vlastnosti ostatně odkazuje i jejich název. Anglické slovo short (krátký) totiž podle Etymonline.com původně znamenalo snadno drobivý, což bylo údajně odvozeno od spojení „mít krátká vlákna“. Předobrazem slavných skotských sušenek shortbread prý bylo malé pečivo s cukrem a kořením, které se nechávalo ztvrdnout do podoby jakýchsi sucharů. Tyto malé „chleby“ se pekly již ve středověku a jejich dějiny sahají až do 12. století, jak se píše v knize The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Na to, proč se sušenkám říkalo chléb (bread), ještě existuje jedna teorie. Pekaři prý používali slovo chléb, aby nemuseli platit daně uvalené na sušenky.
Mohlo by vás zajímat
Možná za ně vděčíme samotné královně
Vynález shortbread se také často dává do souvislosti se skotskou královnou Marií Stuartovnou, která panovala v 16. století. Ta si podle stránek Englishteastore.com velmi ráda pochutnávala na kulatém chlebu ochucené kmínem, který se krájel na trojúhelníkové klínky. Trojúhelníky prý připomínaly tvar kousků látky, z nichž se vyráběly spodničky za vlády anglické královny Alžběty I. V roce 1602 byl dokonce shortcake zmíněn v Shakespearově hře Veselé paničky windsorské. První tištěný recept pochází podle článku Potted histories: shortbread z roku 1736 a sepsala jej Skotka paní McLintocková. Tyto máslové sušenky byly dlouhou dobu považovány za luxusní výrobek a pekly se tedy jen při výjimečných příležitostech, třeba na Vánoce, na Silvestra, na svatby nebo se dávaly jako dárek. Podle webu Historic-uk.com bylo na skotských Shetlandských ostrovech zvykem lámat shortbread nad hlavou nevěsty před vstupem do jejího nového domova.
Mohlo by vás zajímat
Jen ze tří surovin
Těsto na shortbread je poměrně jednoduché. Podle originálního receptu totiž do sušenek patří pouhé tři ingredience – máslo, cukr a mouka, přičemž platí jednoduchý poměr surovin: na jeden díl cukru krupice se dávají dva díly másla a tři díly mouky. V Anglii se na sušenky používá tzv. univerzální mouka (all purpose neboli plain flour), kterou můžete nahradit naší hladkou. K dosažení větší drobivosti se v některých receptech část mouky nahrazuje rýžovou nebo kukuřičným škrobem a místo krupicového cukru se používá moučkový. A jak sušenky uděláte? Poměrně snadno. Ze surovin nejprve vypracujete těsto, které vyválíte na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Poté z něj vykrájíte tvary a necháte 20 minut odležet v lednici. Pak pečete při nižší teplotě 150-170 °C zhruba 15-20 minut dozlatova. Vyjmete z trouby a necháte vychladnout na plechu.
Poznáte je podle skotské kostky
Sušenky jsou k dostání v mnoha různých tvarech – nejčastější jsou tzv. prsty – dlouhé tenké obdélníčky, mohou mít i podobu kulatých placiček, případně se z těsta vytvoří velké kolo, které se hned zatepla krájí jako za časů Marie Stuartovny na výseče. Povrch sušenek se zdobí, nejčastější jsou jen typické dírky vytvořené vidličkou. Někdy se sušenky i ochucují, například citronovou kůrou, kořením, růžovou vodou nebo se do těsta přidávají mandle. Originál je ale jen jeden. Nejlepší sušenky poznáte podle toho, že jsou zabalené v plechové krabičce zdobené typickou skotskou kostkou. Vedle shortbread existuje i shortcake. Přestože v minulosti znamenaly to samé, dnešní podoba amerického shortcake se dost liší. Přidává se do něj totiž kypřicí prášek, takže má trochu jinou strukturu a je víc nadýchaný. Spíš se podobá dortu nebo koláči, kdy se mezi dva pláty dává vrstva ovoce. Trochu lepší verzí již tak dokonalých sušenek jsou millionaire shortbread neboli "milionářské řezy", tedy lahodné řezy ze sušenek vylepšené o karamelovou a navíc ještě čokoládovou vrstvu. To už je dobrota opravdu přímo luxusní, v jejímž případě rčení o „nebi v hubě“ rozhodně není nadnesené.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den výměny sušenek
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Snadné recepty na domácí ovesné sušenky: Jsou zdravější než kupované, a přesto výtečné!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39