Rady pro kuchařky
30. 10. 2008 Tipy a triky
Pokud chceme, aby vývar z kostí a masa měl krásnou barvu, vaříme společně s cibulí, kterou neloupeme a ještě ji předem opečeme na tuku.
Už jste přesolili někdy polévku ? Jak to napravit ? Zkuste v ní povařit několik malých brambor.
Potřebujete čistý vývar k přípravě huspeniny nebo sváteční polévky ? Musíme ji vyčistit pomocí vaječných bílků. Bílky našleháme do řidší pěny, nalijeme do vychladlého vývaru a za stálého šlehání přivedeme k varu. Bílek se srazí a vtáhne do sebe nečistotu z vývaru.
Při vaření uzeného masa v tlakovém hrnci se doporučuje po prvním vývaru slít vodu, protož maso bývá dost slané. Doba varu v tlakovém hrnci je krátká a tudíž se sůl nemůže dostatečně koncentrovat a zhorší se chuť masa.
Pokud chcete, aby při krájení vařeného nebo pečeného masa šťáva tolik nevytékala, nechte maso před krájením asi 15 minut ležet na kuchyňské lince.
Při pečení libových mas zbytečně do něj nepíchejte. Vytéká z něj šťáva. U tučných mas se může opatrně, ale pozor, abyste nepíchali až do svaloviny, ale jen do kůže s podkožním tukem.
Nechcete, aby se vám při smažení obalené potraviny v trojobalu přichytávaly k pánvi ? Přidejte při obalení do vajíčka trochu Solamylu.
Řízky obalené klasicky v trojobalu zkuste ještě obalit v bílkách, které ušleháte do řidší pěny. dosáhnete tak křehkého obalu.
Syrové maso neukládejte do lednice zabalené v obyčejném papíru, protože z masa odsaje šťávu. Doporučuje se balit do voskovaného papíru.
Šťávu nebo omáčku z ,masa podlévejte vždy vývarem z kostí nebo odřezků masa.
Při přípravě mletého masa nejprve přilévejte vodu (kolik maso vezme) a dobře zapracujte rukama. Maso bude po upečení chutnější a šťavnatější.
Loupou se vám špatně klobásy ? Zkuste je na 15 minut před loupáním zabalit do vlhkého plátýnka.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čokoládového fondue
Čokoládové fondue je tím pravým řešením, pokud máte velkou chuť na čokoládu, ale jen málo času. Příprava této pochutiny je totiž velice jednoduchá.… Číst více
Švýcarské národní jídlo fondue: Připravte si sýrovou delikatesu jako v restauraci!
Fondue je ideálním party jídlem. Vždyť co může… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Rafaelo: Vyzkoušejte 2 nejlepší postupy tvoření lahodných kokosových kuliček
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu