Hostina na svatého Martina: Uvařte si husí polévku kaldoun podle Marie-Janků Sandtnerové!
6. 11. 2021 Vaření
Těšíte se na svátek svatého Martina s nadějí na první sníh, nebo spíše kvůli hodování? Pokud patříte do druhé skupiny a už se nemůžete dočkat husí pečínky, určitě vás nadchne i kaldoun. Tato polévka voní na másle opečenou zeleninou, je sytá díky knedlíčkům a ještě do ní využijete zbytky husy.
Co se zbytky husy?
Kaldoun neboli kaldon patří k svatomartinským hodům stejně jako mladé víno, pečená husa s knedlíkem a zelím nebo třeba svatomartinské rohlíčky. Název je odvozen z německého slova Kaldaunen, které znamená dršťky. Jsou tak ale přeneseně označovány všechny vnitřnosti, tedy i husí drůbky, které se do polévky přidávají. Tato polévka byla populární již v dobách Rakouska-Uherska, kdy byla oblíbeným svátečním jídlem. Hospodyňky ji připravovaly, neboť do ní využily zbytky z hus nebo případně kachen (kosti, vnitřnosti a odřezky), které se právě na venkově tradičně pekly během svátku svatého Martina. Svatomartinské hodování bylo nejbohatším za celý rok, krátce po něm pak následovalo období adventního půstu. S konzumací husy se pojilo mnoho zvyků. Třeba z kostí se předpovídalo, jaká bude zima. Pokud byla část prsní kosti, zvaná kobylka, bílá, znamenalo to tuhou zimu, modrá hlásala zimu mírnou a vlhkou.
Zadělávaná a s knedlíčky
Tato husí polévka je poměrně vydatná a nasytí i jako samostatný pokrm. Je totiž zadělávaná nebo také zapražená, tedy zahuštěná jíškou a navíc se do ní přidávají žemlové kulaté knedlíčky, případně ještě široké nudle. Někdy se kaldounu říká také drůbková polévka, protože se dělá právě z drůbežích vnitřností - drůbků. Ty mohou být z husy, ale klidně i kuřecí nebo třeba králičí. V některých receptech se používají játra ve formě játrových knedlíčků, takže je pak kaldoun s dvojími knedlíčky. Polévku je možné vařit buď přímo z odřezaných částí husy (tedy z krku nebo z křídel), případně se do ní dá použít i skelet z již upečené husy se zbytky neobraného masa. Kaldoun je jemná zadělávaná polévka bez nějakého extrémně výrazného koření. Chuť jí dodává hlavně muškátový květ a oříšek a samozřejmě husí vývar a kořenová zelenina. Na dozdobení a dochucení navíc můžete do polévky přidat nasekanou petrželku nebo pažitku.
Mohlo by vás zajímat
Polévka z drůbků podle Sandtnerové
Pokud se chystáte na 11. listopadu, tedy na svatého Martina uvařit celé husí menu, je kaldoun ideální volba. Zkuste ho rovnou podle receptu slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, která jej označuje českým názvem - polévka z husích drůbků. Připravte si: 1 husí drůbky, 8 dkg zeleniny, 4 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, sůl, ½ květáku, 1 hřib, mletý muškátový květ, zelenou petrželku a 1 dkg másla na hřiby. Husí krk, křídla a očištěné drůbky dejte s očištěnou a nakrájenou zeleninou do osolené vody, uveďte k varu a zvolna vařte asi 1 a ¾ hodiny. Pak polévku proceďte, zahustěte ji světlou jíškou, přidejte do ní na kostičky nakrájené drůbky, rozebraný květák, na másle udušené hříbky a polévku ještě dobře povařte. Před podáváním do ní zavařte ještě houskové knedlíčky, mletý muškátový květ a nasekanou zelenou petrželku. Na houskové knedlíčky potřebujete 3 dkg másla nebo 4 dkg morku, sůl, 1 vejce, 10 dkg housky, 4 lžíce mléka, zelenou petržel a ½ dkg másla na talíř. Do másla umíchaného se solí přimíchejte vejce, mléko, sekanou petrželku a podle potřeby strouhanou housku. Z těsta dělejte hodně malé knedlíčky, složte je na máslem potřený talíř, načež je polijte vařící polévkou, vložte do ostatní polévky a povařte 4-5 minut. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte polévky zakvrdlenku, krupicovku nebo jahelňačku?
Slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová učila hospodyňky vařit skromně i nápaditě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hot dogy z toastového chleba krásně křupou. Zkuste je podle videonávodu
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře