Kaldoun
Máte rádi staročeské recepty? Pak rozhodně musíte vyzkoušet kaldoun. Proslavila ho Magdalena Dobromila Rettigová. Tradiční recept na sytou a hřejivou polévku, ve které využijete všechny odřezky, kosti a drůbky třeba z kachny nebo jiné drůbeže.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 9 074 kJ / 2 169 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,46 g |
Tuky | 108,11 g |
Vláknina | 38,26 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 1,06 g |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 194,42 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z kuchařky: ZAPOMENUTÉ POKLADY ČESKÉ KUCHYNĚ, ANEB JAK TO TA BABIČKA TENKRÁT VAŘILA...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 11. 2023 14:44
Úžasný, děkuji babičkám i autorovi.
28. 1. 2017 17:33
casino: gágorky!
28. 1. 2017 16:42
makahari:
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
To co popisujete jsou "kaldounky"
No, čert ví co bylo dříve - zda kaldounky, či kaldoun
28. 1. 2017 15:53
Zapomněla jsem zdůraznit, že než se špejle vytáhne z té ruličky, zlehka přimáčkne trubelku k válu, aby se nerozmotala.
28. 1. 2017 15:36
Maminka nás naučila dávat do kaldounu "trubelky". Tenhle výraz už snad nikdo nezná, i když se jedná o nudlové těsto, rozválené (na tlouštku nudlí nebo flíčků) a nakrájené zoubkovaným rádýlkem na čtverečky cca 1,5x1,5 cm a pak přiložit špejli na jeden roh čtverečku a přes špejli stáčet do trubičky k protilehlému rohu.
11. 11. 2016 23:44
super... dneska jsem vařila z husy
6. 6. 2012 23:35
+5
6. 6. 2012 22:45
jo jo, copak naše ba a prababičky ty uměly
krása
krása
4. 6. 2012 15:29
hmmmmm voňavý kaldoun - mňam dělám a vím
3. 6. 2012 16:40
moc povedený recept i polévečka +2
3. 6. 2012 16:01
tak jsi mi připomněla mou babičku,jako kdyby Ti recept ona sama diktovala i fotka byla, jako z jejího talíře, musím si celý tento podrobný recept uložit, pěkně jsi to popsala
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 8 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 20 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 49 minutami
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 53 minutami
Ananasová buchta
Yvona uvařil před 1 hodinou
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 1 hodinou
Kuře neskutečně dobré
Okina uvařila před 1 hodinou
Nadýchané věnečky (50 ks)
Alhana uvařila před 2 hodinami
Cikánský řízek
eliskac uvařila před 4 hodinami
Hrníčková tvarohová bábovka
Sima1996 uvařila před 4 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Jana2017 uvařila před 4 hodinami
Vepřová pečeně na sušených houbách s hrnkovým knedlíkem
bonaher uvařila před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kaldoun kachní kaldoun kaldoun podle pohlreicha kaldoun recept kachní kaldoun recept polévka kaldoun husí kaldoun pohlreicha kaldón recept na kaldoun kureci kaldoun kalgoun kachní kaldoun pohlreich husí polévka kaldoun kaldoun pohlreich recept kaldoun caldoun kachni kaldon recepty kaldoun polévka kaldoun recept recepty na vaření kaldoun
Suroviny: vývar kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, mouka hladká, máslo, sůl, pepř mletý, voda, skelet kachní, mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, petrželka, sůl, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, játra kachní, česnek, sůl, pepř mletý, vejce, majoránka čerstvá, máslo, strouhanka, mouka hrubá, vejce, voda
Kaldoun
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VoJ9
11 názorů