Exotické ovoce kaki vypadá sice jako oranžové rajče, ale chutná po vanilce. Jak ho jíst?
23. 11. 2021 Vaření
Kaki je jedno z mála druhů ovoce, které v létě neseženete a musíte si na ně počkat až na zimu. Je ale příjemným zpestřením v nabídce pomerančů, mandarinek a hroznového vína. Je výjimečné pro svou sladkou chuť, zajímavou konzistenci a univerzální použití. Bonusem navíc je spousta vitaminů uvnitř.
Nejlepší je ze Španělska
Objevilo se u nás sice již těsně po revoluci jako jeden z prvních exotických druhů ovoce. Pak načas zmizelo a před pár lety se vrátilo zpět a poměrně rychle na našem trhu zdomácnělo a je čím dál tím víc oblíbené. Kaki má velikostně blízko k pomerančům, tvarem i hladkou slupkou spíš připomíná rajská jablíčka. Toto ovoce má několik názvů. U nás mu většinou říkáme kaki, setkat se ovšem můžete i s názvy persimon nebo tomel japonský, neboť plody rostou na stromech tomelu japonského. Má i mnoho přezdívek – říká se mu třeba šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Kaki bylo podle webu Ishs.org známé v Číně již před 2000 lety, v oblibě ho měli i staří Řekové a právě oni je označovali honosně jako ovoce bohů někdy také pokrm bohů. Do Evropy se pravděpodobně dostalo někdy mezi 17. a 19. stoletím. V současnosti se kaki pěstuje nejen v Asii, ale i v Kalifornii nebo na Floridě a ve Středomoří. Největším pěstitelem a vývozcem kaki v Evropě je podle webu Nejkaki.cz španělská Valencie. Právě zde zdobí během podzimu stromy v sadech zářivě oranžové plody, jež se v předvánočním čase dostávají i k nám. A odtud pochází i jeden z nejchutnějších druhů kaki Persimon Bouquet.
Mohlo by vás zajímat
Chuť broskví, vůně vanilky
Kaki se vyskytuje v několika odrůdách, které se liší velikostí, barvou, chutí a tvrdostí. V závislosti na odrůdě může mít kaki barvu od žluté po tmavě červenooranžovou. Některé persimony jsou kulaté jako rajčátka, jiné mají tvar žaludu nebo dýně, v některých jsou i semena. Velikost plodů se pohybuje od úplně malých až po velikostí blížící se téměř grapefruitu. To nejznámější kaki je oranžové a má šťavnatou a velmi sladkou dužinu, kterou pokrývá tenká slupka podobná rajčatové s tím rozdílem, že ta z kaki je trochu tužší a je lepší ji oloupat. Chuťově je ovce podobné meruňkám, broskvím a částečně i melounům. Navíc má lehkou příjemnou vůni po vanilce. I když je v obchodě často koupíte tvrdší, nechte je doma určitě ještě dozrát. Kaki je totiž nejlepší hodně zralé a klidně až přezrálé, kdy je úplně měkké. Nezralé totiž obsahuje hodně taninu, takže je trpké a moc byste si na něm nepochutnali.
Mohlo by vás zajímat
Zajistí věčné mládí
Kromě výborné chuti oplývá kaki i velkým množstvím vitaminů a minerálních látek. Podle stránek Webmd.com je bohaté hlavně na vitaminy A, B a C a minerály hořčík, vápník a draslík. V zimním období je oceníte jako ovoce posilující imunitu. Navíc je v něm hodně vlákniny, díky níž zlepšuje trávení. Kromě toho také urychluje metabolismus. Doporučuje se lidem s onemocněním ledvin a jater, snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a díky obsahu vitaminu A prospívá i našim očím. Kromě toho se v kaki ukrývá lykopen – antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí. Díky obsahu pektinu navíc snižuje hladinu cholesterolu.
Zkuste ho naslano i nasladko
Kaki se jí nejčastěji syrové. Můžete je oloupat a nakrájet na kousky nebo jen rozpůlit a vydlabávat lžičkou. Díky tomu, jak je sladké, zachutná i dětem, které nemají v oblibě kyselé zdroje vitaminu C – citrusy. Kaki je ovšem vynikající i tepelně upravené. Úžasná je jeho univerzálnost, díky niž se hodí do mnoha dezertů i koláčů. Nahradit se jím dá snad každé ovoce. Místo broskví či meruněk je vhodné do koláčů z křehkého i litého těsta, nahradí jablka ve štrúdlu, výborně se jeho chuť snoubí třeba s vanilkovou zmrzlinou, smetanou či mascarpone. Je možné z něj připravit džemy, kompoty i sirupy. Na marmelády je přímo ideální právě díky vysokému obsahu pektinu, neboť díky tomu dobře želíruje. Překvapivě dobře ladí i se slanými pokrmy. Možná jeho chuťová podobnost s broskví ho předurčuje ke spojení s drůbežím masem, stejně jako meloun se hodí k sušené šunce, vynikající je kaki i s paštikami nebo s rostbífem. Kromě toho je rovněž zajímavou ingrediencí do mnoha salátů. A pokud byste si kaki chtěli vychutnat jen jako chuťovku, kupte si je v sušené podobě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami