Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
13. 1. 2022 Vaření
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko? Žádný problém! S tímto receptem máte zaděláno, vykynuto i upečeno do hodinky. Možná pak už do obchodu ani vůbec nebudete chtít chodit. Zkuste tyhle sádlové houstičky. Uvnitř jsou jemné, na povrchu krásně křupavé.
Když pekařka promluví...
Někdy je potřeba upéct pečivo honem - honem a sádlové těsto je pro tuto situaci jako dělané. Z něj pak zcela jednoduše tvarované rychlé pečivo obsahuje trochu žitné celozrnné mouky, a tak není zcela „bílé, prázdné“. Vše připravit a upéct trvá jen něco málo přes hodinu, ale ten, kdo nepospíchá, může použít menší množství droždí (13-15 g), lehce protáhnout kynutí těsta i pečiva na plechu a to pak bude zcela dokonalé. Naopak – ve spěchu je možné použít droždí více, kynutí pak bude probíhat rychleji a tvarování si můžeme také zjednodušit – místo pletení housek z bulek narazíme raženky nebo kaiserky.
Co budete na přípravu jednoduchého těsta potřebovat? 280 g vody, 17–25 g čerstvého droždí, 450 g hladké mouky, 50 g celozrnné žitné mouky, 2 lžičky soli, 4 lžice rozpuštěného sádla (asi 30 g) Na potření a posyp před pečením: vejce, hrubá sůl, celý, kmín, celý mák, sezam nebo len
Jak postupovat? Ve vlažné vodě dobře rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple místnosti jen asi 20–30 minut vykynout. Těsto krátce propracujeme, rozdělíme na 8–12 kousků. Ty vytvarujeme do bulek a necháme je odpočinout, jen než si nachystáme plech na pečení a v misce rozšleháme vejce na potření. Můžeme tvarovat různými způsoby, nejjednodušší jsou raženky nebo tyto housky. Bulky lehce vyválíme na krátky silný pramen a upleteme z nich housky. Všechny vytvarované kousky uložíme na plech a necháme kynout jen po dobu, než se dobře rozehřeje trouba (asi 20 minut). Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a upečeme (210–220 °C / asi 17 minut).
Nejjednodušší a hlavně nejrychlejší způsob pletení housek z jednoho pramene je tento:
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit banketky? Drobné houstičky podáváme k masu nebo plníme jako minibagetky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů