Holka u plotny radí: Jak na nadýchané a vláčné lívance bez kynutí? Je to hračka!
17. 1. 2022 Vaření
Na nedělní líná rána v posteli, ale i na všední den, který si chcete hezkou snídaní jen vylepšit jsou tyhle lívance jak stvořené. Jsou totiž jemné, vláčné a zároveň i hezky nadýchané, takže působí trochu, jako by byly kynuté. Ale nejsou! Zkuste je a už nikdy nebudete chtít dělat jiné.
Trochu tlustší palačinky
Jestli máte rádi palačinky, tak si jistě zamilujete i tyhle lívance. Většina lívanců je dobrá a kdo by je neměl rád? Ale tyhle jsou přece jen něčím jiné. Spojují totiž v sobě podle mě to nejlepší z obou těst. Jsou podobně měkoučké jako palačinky, ale taky nadýchané jako lívanečky. Přitom o kynuté těsto z kvásku nejde. O trochu nadýchanosti se postará trocha prášku do pečiva. Jemnost a vláčnost zajistí smetana a máslo v těstě. Vzhledem k tomu, že se cukr dává už do těsta a i samotná smetana je sladká, jsou lívanečky i bez jakékolv pomazánky příjemně sladké. Samozřejmě jim ale sluší trocha ovoce, šlehačka nebo rozpuštěná čokoláda. Případně jen javorový sirup, tuhle kombinaci jsme si zamilovali u nás doma a chutná taky návštěvám. A mimochodem, když už jsme u těch návštěv, velkou radost způsobily kdysi tyhle lívanečky u našeho maďarského kamaráda, který k nám domů přijel na pár dní v rámci studenstkého výměnného pobytu. Právě v poslední den jsem jemu i svému synovi dělala k snídani tyhle lívanečky. Rafael byl natolik nadšený, že si neváhal říct o recept a tak je od té doby pečou i u něj doma poblíž Budapešti. Proto doufám a věřím, že zachutnají i vám.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat: 230 ml smetany (12 %), 2 vejce, 200 g hladké mouky, 3-4 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 2 lžičky krupicového cukru a 1 vanilkový cukr (nebo místo obou cukrů jen jeden vanilkový cukr), 6 lžic rozpuštěného másla nebo ghí, trochu strouhané citronové kůry a tuk na smažení. Jak na to? Rozpusťte máslo nebo ghí a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Poté smíchejte se všemi ostatními surovinami a řádně prošlehejte. Nechte odpočívat hodinku v chladu nebo půl hodinky na lince. Pak v pánvi na rozehřátém oleji smažte lívanečky z obou stran dozlatova. Já je obvykle polévám jen javorovým sirupem a doplním jakýmkoliv čerstvým ovocem. Javorový sirup s lívanci skvěle chuťově ladí, máte-li ho doma, určitě to zkuste!
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19