12 nejlepších receptů na guláše: Dáte si klasický hospodský, fit kuřecí nebo mexický?
17. 1. 2022 Vaření
Co může v zimě zahřát lépe, než gulášek se šesti? Jestli tohle jídlo taky milujete, pak pro vás máme sbírku těch nejoblíbenějších gulášových receptů. Na své si zde přijde každý. Vybírejte!
Od polévky ke knedlíkům
Jak už jsme psali dříve, guláš neboli gulyás je původní pokrm maďarských pastevců. Nakrájené masové kostky pastevci kdysi společně s cibulí a paprikou dusili v kotlíku nad ohněm, ale šlo a v Maďarsku stále jde spíše o polévku. Česká verze, tak jak ji známe my, odpovídá spíše maďarskému perkeltu. Každopádně, základ zůstává stejný. V klasické úpravě jde o hovězí maso, nejčastěji kližku, dušené s hromadou cibule a nejčastěji mletou paprikou. Následující recepty přesně toto zadání splňují, byť je každý trochu jiný.
Oblíbený se zelím
Když už jsme na začátku zmínili Maďarsko, tak kdo by neznal také slavný Segedínský guláš! V Maďarsku se tenhle pokrm jmenuje székelykáposzta neboli Székelyho zelí. Slovo székely přitom znamená „sikulský“, což odkazuje k Sikulsku, tedy části sedmihradskéhu regionu, který patří dnešnímu Rumunsku. S městem Szeged tak nemá název nic společného. Každopádně, to nejpodstatnější je, že jde o guláš z vepřového, nikoli z hovězího masa, a navíc ještě doplněný zelím. To je samozřejmě známá věc. Ale co může být některým neznámé, jsou následující recepty na parádní "Segedíňák". Zkuste je!
Bůčkový i uzený
Pokud jsou vám klasický nebo Segedínský guláš pořád málo, pak možná rádi ochutnáte něco jiného. Zkuste třeba lahodný bůčkový guláš, variantu s uzeným masem nebo vepřový guláš nadivoko. Chuť divočiny v něm připomene typické koření. Nejde sice zrovna ani v jednom případě o dietní dobroty, ale možná o to víc si pochutnáte!
Kuřecí variace
Někdo to rád lehké. Ano, leden je stále ještě ve znamení hubnutí. Pokud i vy chcete odlehčit jídleníček, ale zároveň si pochutnat na guláši, zkuste vyměnit maso a hovězí nahraďte kuřecím. Výsledné jídlo bude mít nižší kalorickou hodnotu, ale v chuti bude taky skvělé. Pokud navíc přidáte ještě trochu zeleniny, zajistíte si taky nějaké ty vitaminy a vlákninu, což udělá jídlo ještě zdravější.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 3 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 10 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Přečtěte si Zobrazit více
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská