Uvařte si tsampu: Zázračná kaše Tibeťanů vám dodá sílu, díky níž můžete vystoupat i na Mount Everest
4. 2. 2022 Životní styl
Uvaříte z ní kaši podobnou naší krupičné, ta z tsampy vám ale dodá energii nejen na celé dopoledne, ale snad i na celý den. Speciální tibetskou mouku lze právem zařadit mezi superpotraviny a v Tibetu ji mají ve velké úctě. Ne nadarmo se tam říká, že s hrstkou tsampy přejdeš Himaláj.
Na vrcholcích hor
Tsampa je u nás zatím jednou z méně známých potravin, ale pro obyvatele Tibetu je důležitou součástí jídelníčku a vlastně jednou ze základních potravin. Označuje se tak mouka z praženého ječmene nebo pšenice, kterou v Tibetu používají již dlouhá staletí, od dob, kdy tam přišli na to, že se dá ječmen pražit a výsledek vůbec není špatný. Spojena je hlavně s oblastí, kde se rozkládá nejvyšší pohoří světa, kromě Tibetu ji používají i v Indii, v Nepálu, a dále i v Mongolsku, kde se jí říká zamba. Tsampa je totiž oblíbenou potravinou všech horských vůdců, šerpů, nomádů, obchodníků a vůbec cestovatelů. Tibeťané si ji s oblibou berou na dlouhé cesty, neboť díky ní spolehlivě a snadno zaženou hlad v jakýchkoliv podmínkách, i na pověstné „střeše světa“. Ne nadarmo se jí říká pokrm bohů. Místní buddhisté ji používají i při náboženských obřadech, kdy špetky tsampy vyhazují do vzduchu. Tento rituál je vyjádřením radosti a začal být spojován se slavnostními okamžiky vůbec. Tsampa se tak hází do vzduchu i na svatbách, narozeninách a na oslavách začátku Nového roku. Využívají ji i pro léčebné účely. Podle webu Eatyourworld.com kaše z tsampy s přídavkem kmínu prý výborně zabírá ve formě obkladu na bolesti zubů a kloubů. My si z ní ale můžeme raději uvařit něco dobrého.
Mohlo by vás zajímat
Je libo s jačím máslem?
Na tsampě je úžasná hlavně její variabilita. Tato speciální mouka, která vyniká příjemnou lehce nasládlou praženou oříškovou chutí, se dá totiž připravit nasladko i naslano. Protože je tsampa z praženého ječmene, je tak již tepelně upravená a nemusí se dál vařit. Funguje tak vlastně jako instantní kaše, jen je mnohem zdravější. Nám je bližší v úpravě nasladko, v Tibetu si ji ale častěji dávají slanou s místní specialitou - slaným máslovým čajem. Většinou jen hrstku tsampy nasypou do misky, zalijí ji čajem, přidají kousek jačího přepuštěného másla ghí, zamíchají a dokonalý zdroj energie je na světě. Ještě jednodušší způsob přípravy pro horské podmínky je, že se jen trocha tsampy namočí do čaje a vytvaruje se kuličku, která se dá sníst klidně i někde na prudkém srázu. Místo čaje se dá ale použít i obyčejná voda a nebo pivo. Pokud Tibeťané připravují z tsampy kaši, většinou ji dělají sladkou stejně jako my. Této kaši se říká jham-thoo a kromě čaje a másla do ní patří i cukr a tibetský sýr. I kaši ale dělají naslano. Jmenuje se pak tsam-thug a tsampa se v ní zalévá jačím či jehněčím vývarem. Příprava tohoto pokrmu je poměrně oříškem, aby člověk vystihl ten správný poměr tsampy a tekutiny. Jako mouka slouží tsampa k přípravě nudlí, které se pak dávají do polévek, nebo se z ní dělají malé knedlíčky momo. Jsou hodně podobné čínským knedlíčkům jiaozi, mohou být naplněné masem, sýrem či zeleninou a v Tibetu i v Nepálu jsou hodně populární.
Mohlo by vás zajímat
Do kaší i palačinek
Udělat z tsampy kaši je samozřejmě nejjednodušší. V našich podmínkách na jaka moc často nenarazíme, místo máslového čaje ale můžeme tsampu zalít živočišným nebo rostlinným mlékem. Pak už stačí přidat jen skořici a třeba podušená jablíčka a vznikne vám vynikající snídaně, která nás potěší na těle i na duši. Navíc je příjemným zpestřením k u nás známějším kaším. Díky tomu, že je tsampa přirozeně trochu nasládlá nemusíte ji ani příliš doslazovat, takže můžete mlsat bez výčitek. Tsampa se dá ale použít mnoha dalšími způsoby. Snadno z ní uděláte čokoládové nebo ovocné kuličky na svačinku, těsto na lívance i palačinky, sladké sušenky, slané krekry a vmíchat ji můžete i do oblíbeného ovocného smoothie, které se tak stane mnohem výživnější. Můžete ji vlastně používat téměř jako jakoukoliv jinou mouku a možností úprav je nepočítaně. Navíc určitě oceníte, že má tsampa nejnižší glykemický index ze všech obilovin a ještě je v ní poměrně málo lepku. A aby toho nebylo málo, je podle stránek Bbc.com bohatá na bílkovinu, vlákninu i spoustu minerálů a vitaminů. To už je ale jen takový bonus navíc.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Snídaňový hit: Raw ovesná kaše! Zdravé a chutné jídlo se připraví (skoro) samo
Domácí mandlové mléko vylepší kaše a dodá příjemnou „marcipánovou“ chuť i kávě
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 22 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Jídlo jako lék: Tyhle české superpotraviny posílí imunitu, zlepší pleť a zpomalí stárnutí!
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé