Jak hamburger dobyl svět
23. 4. 2013 Historie a zajímavosti
Ať považujeme hamburger za nezdravý, nebo dokonce za urážku kultury stravování, musíme si uvědomit, že byl ušit na zakázku moderní civilizaci. Náš čas je zkrátka příliš drahý na to, abychom se zdržovali s jídlem déle než několik minut. A jak je vlastně taková česká sekaná s chlebem vzdálená od amerického nezdravého hamburgeru v housce?
Ať považujeme hamburger za nezdravý, nebo dokonce za urážku kultury stravování, musíme si uvědomit, že byl ušit na zakázku moderní civilizaci. Náš čas je zkrátka příliš drahý na to, abychom se zdržovali s jídlem déle než několik minut. A jak je vlastně taková česká sekaná s chlebem vzdálená od amerického nezdravého hamburgeru v housce?
Tatarský hamburger
Když mongolští nájezdníci pod vedením Čingischána brali v 12. století Evropu útokem, stěží mohli předpokládat, že se do dějin zapíší jiným způsobem než jako silní a nemilosrdní válečníci. A přesto můžeme poněkud nadneseně tvrdit, že Tataři byli prvními průkopníky rychlého občerstvení. Hlavní zbraní mongolské armády byl totiž zrychlený pohyb po sibiřských pláních, což jezdcům znemožňovalo zastavovat, natož se zdržovat s jídlem nebo jinými potřebami. Proto když přišel čas oběda, válečník strčil plátky syrového masa mezi sedlo a koně. Díky teplu, které vydávalo zvíře, a drncavému pohybu měl pak zanedlouho připraven ohřátý mletý steak.
Takzvaný tatarský steak (lehce ohřátý mletý steak dochucený kořením) se šířil z Ukrajiny, Kazachstánu a Ruska dále do západní Evropy, kde ho zdejší obyvatelé upravili do nejrůznějších podob. Tatarský steak se stal předobrazem například pro německý lapskaus a mett, slovinskou pljeskavicu, arabskou koftu, masové kuličky nebo sekanou. Ač se může zdát, že od sekané vede k McDonald’s ještě dlouhá a trnitá cesta, zdání klame.
Hamburger z Hamburku
Hamburk byl v 18. a 19. století jedním z největších přístavů Evropy. Pro střední a východní Evropu byl nejdůležitějším spojením s americkým kontinentem, a proto byl cílem masy evropských emigrantů. Spolu s nimi se zde díky východním cestovatelům etabloval i hamburský steak (po vzoru tatarského steaku). Podle kuchařky z 18. století se připravoval z mletého masa dochuceného muškátovým oříškem, hřebíčkem, černým pepřem, solí a česnekem, podávaným s chlebem. Hamburger pak spolu s Evropany odjel na svou další dobrodružnou pouť do „Nového světa“.
Aby se evropští přistěhovalci cítili v New Yorku jako doma, nabízela na konci 19. století řada newyorských restaurací různé obdoby hamburského steaku. Tak vznikl i steak Salisbury připravovaný z mletého masa a servírovaný s worcestrovou omáčkou. Nejstarším dokladem o hamburském steaku v USA je jídelní lístek Dolmenicovy restaurace v New Yorku z roku 1873. S cenou 11 centů byl však dvakrát dražší než obyčejný hovězí steak.
Vynález Draisova mlýnku na maso, zvětšování pasteveckých ploch, vylepšení konzervačních technologií. To vše vedlo v druhé polovině 19. století k masivní expanzi mletých steaků (tedy hlavně hamburského) na americké stoly.
Mleté maso a dva plátky chleba
Kdo ale byl skutečným vynálezcem hamburgeru, tedy plátku mletého v sendviči? S jistotou vám to nepoví ani přední američtí historikové. Přesto však známe jména dvou pravděpodobných pachatelů, o jejichž primátu se dodnes vedou spory. Patnáctiletý Charlie Nagreen si přivydělával v létě roku 1885 prodejem hamburgerů na trhu v městečku Seymour. A jelikož se návštěvníci chtěli po trhu volně pohybovat a nezdržovat se sezením u jídla, neměl mladík velký úspěch. A tak ho napadlo vložit hamburger mezi dva plátky chleba, čímž stvořil první hamburger. Na jeho počest se v Seymoru každoročně pořádá festival hamburgerů Burger fest.
Výroční oslavy na počest prvního hamburgeru se konají také v texaském Athens. Athénským opěvovaným hrdinou však není Charlie Nagreen, ale provozovatel místní restaurace Fletcher Davis. O jeho primátu jsou Texaští nezlomně přesvědčeny, jelikož je „nezvratné“ že hamburgery ve svém podniku prodával již kolem roku 1880, ač pro svou inovaci neměl speciální název.
Doba hamburgerová
Ať tak či tak, hamburger byl zkrátka na světě. Přesto mu k cestě na výsluní ještě několik krůčků scházelo. „Naštěstí“ přišel černý pátek 25. říjná 1929 a s ním Velká hospodářská krize. Práce bylo málo, peněz ještě méně, a tak chutný a navíc velmi levný hamburger byl nejdostupnější alternativou pro miliony Američanů.
Rostoucí urbanizace během 20. století uvedla lidstvo do pohybu. Avšak tuto obrovskou pohybující se masu bylo potřeba také nakrmit. A tak s vývojem pásové výroby vstupují na trh fastfoodové řetězce. Jejich rozvoj jen umocnil automobilový boom a masivní stavba dálnic v USA v polovině 20. století, kdy restaurace rostly na krajnících rychlostních silnic jako „houby po dešti“. Světlo světa tak spatřily perforovaný hamburger z White Castle (první řetězec fastfoodů v USA), Cheeseburger bratrů McDonaldových, Whooper z Burger Kingu nebo masitý Big Boy stejnojmenné sítě restaurací.
Globalizaci hamburgerů bezpochyby napomohl nejvíce McDonald’s s jeho taktikou franšízingu (předávání know-how podnikatelům obchodujícím samostatně, avšak pod jednotnou značkou). Díky tomu na čas naprosto ovládl trh a druhotně ovlivnil i celou společnost. Přední americký sociolog George Ritzer mluví dokonce o mcdonaldizaci moderní doby, kdy lidstvo propadá konzumerismu a byrokratické nadvládě. Časopis The Economist naopak využívá McDonald’s k porovnávání cenové hladiny jednotlivých státu světa, pomocí tzv. Big Mac indexu.
Hamburger, především díky svému „nejlepšímu koni“ McDonald’s, pobláznil celý svět. Dnes už dokonce můžete studovat hamburgeologii na dvou univerzitách. I přesto v poslední době pociťujeme určitý náznak obratu myšlení. Zvláště vzhledem k stále více skloňovaným tématům jako je problematika nutričních hodnot, zdravé výživy nebo zvyšující se obezity populace. A tak každý správný Čech v duchu zdravé výživy zapomene na hamburgery a usadí se v klidu a teplu domova k řádně omaštěné kachně se zelím.
Josef Mačí
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8… Číst více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
Usrkávání černého horkého nápoje s hořkou chutí a mlékem, cukrem či jen tak, je ranní rutinou mnoha z nás. Děti jsou naše věrné kopie a dělají vše,… Číst více
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Většina receptů má jako základ tři ingredience: banán, mouku, vejce. Není tedy nutné mít plnou spíž, a přesto se dají kouzlit barevné a veselé… Číst více
Jak vytvořit domácí plastelínu pro děti? Suroviny najdete ve vlastní kuchyni
Jak udělat domácí plastelínu v kuchyni? Děti se učí napodobováním a jsou to naše nejvěrnější zrcadla. Pokud rodiče něco stále dělají v kuchyni,… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je… Číst více
Zvířátka z banánů pro nejmenší strávníky: Naše video vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým
Banán je v dětském jídelníčku velmi populární ovoce. Děti s ním začínají již v kojeneckém období a často se jím nahrazuje cukr v moučnících i… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hluboko se sází rajčata. Díky správné výsadbě rostliny dobře zakoření
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak připravit maso na hamburger? Nikdy nebylo jednodušší. Máte hned několik možností
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Komentáře
25. 4. 2013 00:46
24. 4. 2013 08:41