Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banány patří do zdravého jídelníčku dětí
Zdroj: Freepik, @freepik

Banány nejsou jen chutné a velmi dobře využitelné v jídelníčku dětí, ale především jsou zdravým zdrojem energie a obsahují důležité vitamíny a minerály. A jsou to právě banány a pokrmy z nich, které jsou velmi často dětmi bez problémů přijímány. Jaké další benefity dětem přinášejí?

​Jak banány dětem prospívají

Banány jsou ideálně zabalená svačinka na cesty. Bez složitého umývání a krájení, stačí je jen oloupat a hned se můžou podávat. Ovšem tahle praktická rychlá sváča nabízí mnohem víc. Je to cenná zásobárna živin, která dětem může jedině prospět. Přečtěte si 7 dost dobrých důvodů, proč stojí za to zařadit banány pravidelně do jídelníčku dětí. 

​1. Rychlá energie, která dlouho vydrží

Děti potřebují spoustu energie na každodenní výkony nejen pohybové, ale i ty mentální. Díky vysokému obsahu sacharidů jsou banány rychlým zdrojem energie, která se zároveň uvolňuje postupně.

​2. Bohatý zdroj vitamínů

V banánech se nachází celá řada zdraví prospěšných vitamínů (B1, B2, B9, C, E, K), z nichž hraje prim vitamín B6. V jednom banánu se nachází přibližně třetina doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který významně podporuje imunitní systém a díky němuž se organismus lépe brání ospalosti a výkyvům nálad.

​3. Nezbytné minerální látky a stopové prvky

Z nejvýznamnějších látek obsažených v banánech je třeba zmínit draslík, hořčík, železo, měď a mangan. Zejména první jmenovaný, který stimuluje mozkovou činnost a posiluje srdce, je zastoupen bohatě. V jednom banánu se nachází přibližně 10 % doporučené denní dávky draslíku.

​4. Zklidnění trávicího traktu

Banány obsahují ideální množství vlákniny, která zklidňuje střeva a optimalizuje jejich funkci. Jsou tedy doporučované jak při průjmech, tak i při zácpě. V případě průjmu je vhodné banány kombinovat s jablky nebo vařenou rýží pro co nejefektivnější a nejrychlejší účinek. Zklidňující účinky však nečekejte u nezralých banánů. Ty kvůli vysokému obsahu škrobu, který se ještě nestihl zráním přeměnit na cukry, můžou naopak způsobit trávicí obtíže.

​5. Zlepšení nálady

Chcete mít vysmáté dítě? Dejte mu banán každý den. Kombinace obsažených látek totiž pomáhá tělu produkovat serotonin, který je známý také jako hormon štěstí.

​6. Alergie na banány je vzácná

Banány jsou dětmi obvykle dobře snášeny a alergie na ně bývá opravdu vzácná. Ve většině oblastí celého světa byla alergie na banány pozorována u méně než 1 % populace bez ohledu na věk.

​7. Náhrada za nezdravé sladkosti

Přirozená sladkost banánů a výborná chuť je důvodem, proč děti toto exotické ovoce tam milují. Tak proč toho nevyužít a místo průmyslově zpracovaných sladkostí, které vedou k dětské obezitě a špatným stravovacím návykům, nepřipravit dětem sladkou pochoutku z banánů? Poradíme vám, jak na to.

​Originální banánové recepty

​Banánové palačinky bez mouky

Na 4 porce banánových palačinek použijte 4 středně velké banány, 4 vejce (velikost M) a trochu oleje vhodného na smažení. Jak na to?

Banány rozmačkejte vidličkou na kaši nebo rozmixujte a přimíchejte vejce. Pánev s nepřilnavým povrchem nechte rozehřát a přidejte pár kapek oleje. Na pánvi tvořte menší palačinky, které osmažte z obou stran dozlatova. Banánové palačinky ozdobte podle vlastních chutí. Použít můžete například domácí marmeládu, oslazený tvaroh, bílý jogurt s čerstvým ovocem, javorový sirup apod.

​Banánový pribináček

Na 4 svačinky budete potřebovat 2 tvarohy ve vaničce, 1 smetanu ke šlehání (alespoň 30 %), 1 banán, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na doslazení podle vlastní chuti. Jak na to?

Tvaroh, banán nakrájený na kousky a oba cukry rozmixujte tyčovým mixérem. Smetanu ke šlehání vyšlehejte a vmíchejte k tvarohové směsi. Rozdělte do misek a podávejte vychlazené.

​Avokádovo-banánová „čokoládová“ pěna

Na 4 porce potřebujete 2 zralá avokáda, 1 zralý banán, 1 vrchovatou lžíci kakaa, ¼ hrnku kokosového nebo mandlového mléka, 2 lžíce tekutého medu a ¼ lžičky vanilkového extraktu. Jak na to?

Avokádo a banán nakrájejte na menší kousky, všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Je-li směs moc hustá, přidejte trochu mléka, je-li moc řídká, přidejte banán. Hotovou směs rozdělte do misek a nechte vychladit. Dezert můžete ozdobit nasekanými vlašskými ořechy nebo pistáciemi.

​Banánovo-jahodový chia pudink

Na 4 vydatné porce budete potřebovat 300 g řeckého jogurtu, ¼ hrnku chia semínek, ½ hrnku mandlového mléka, 1 banán, 4 větší jahody a ½ hrnku opražených ovesných vloček nebo domácí granoly. Jak na to?

Jogurt, banán, jahody, mléko a chia semínka rozdělte na poloviny. V jedné misce smíchejte jogurt, rozmačkanou polovinu banánu, mléko a chia semínka. V druhé misce smíchejte jogurt, rozmačkanou polovinu jahod, mléko a chia semínka. Obě misky nechte v lednici alespoň 2 hodiny, ale můžete i přes noc. Do vyšších dezertních sklenic postupně navrstvěte ovesné vločky, banánovou směs, čerstvé banány, ovesné vločky, jahodovou směs, čerstvé jahody atd.

​Pečené medové banány

Na 4 porce potřebujete 4 středně velké banány, 4 lžíce tekutého medu, 2 lžičky třtinového cukru, 1 lžičku mleté skořice, 200 g řeckého jogurtu a 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů. Jak na to?

Troubu předehřejte na 190 °C. Oloupané banány podélně rozkrojte a dejte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru. Každý kousek přelijte trochou medu, posypte cukrem a skořicí tak, aby byly banány rovnoměrně ochucené. Pečte 10 – 15 minut dozlatova. Pečené medové banány podávejte s kopečkem řeckého jogurtu a posypané vlašskými oříšky.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:
healthline.com
hurrythefoodup.com
fitmittenkitchen.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více