Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prostřeno v jihomoravském kraji začne tento týden pěkně zostra. Účetní Tereza se rozhodla, že soutěžící seznámí s mexickou kuchyní. Tu Tereza poznala při svém studiu v USA. Vyjde ji sázka na pokrmy, jejichž názvy některé soutěžící nebudou ani umět vyslovit?

Plnit ale nerolovat!

Sama Tereza přiznává, že spíše připravuje jednoduchá jídla, jako je quesadilla s vajíčkem, steaky s pečenou bramborou nebo burrito bowl, když má však čas, klidně se vrhne i na přípravu domácího sushi. Menu Terezy tvoří quesadilla s domácím guacamole a pico de gallo, dýňový krém, hovězí z pomalého hrnce a sladká tečka na konec. 

Quesadilla se sice píše složitě, ale ve své podstatě jde o velmi jednoduchý pokrm. Jeho základ tvoří obilná placka a sýr. Do Evropy se tento pokrm původně dostal už v 16. století přes španělské conquistadory (dobyvatele). Ti u původních středoamerických obyvatel viděli, že jedí kukuřičné placky (tortilly). Jedli je jako přílohu k jídlu nebo je používali i jako misky či lžíce.

Občas je plnili jako sendviče. Prostě sloužily jako náš chléb. Plněné přitom všem chutnaly nejvíce. Jednou z oblíbených náplní byl sýr. Španělsky se řekne sýr Queso, a tak vznikly quesadilly. Volně se to překládá jako „sýrový moučník“ nebo „sýrová svačinka“.

Takže originálně se placka naplní sýrem, přiklopí buď druhou polovinou nebo druhou plackou a pak se zapeče v troubě nebo osmaží v oleji na pánvi. V dnešní době se však potkáte i s quesadillami plněnými masem, houbami, brambory, kukuřicí a dalšími dobrotami. Další možností je naplnit směsí syrové těsto a zapéct. Ale pamatujte. Zásadní rozdíl od tortilly je, že se placka překlápí a neroluje!

I tady jsou však regionální rozdíly. Na malém kanárském ostrově El Hierro se třeba setkáte se sladkou variantou tortill, které se připravují z čerstvého sýra, mouky, citrónu, vajíček a cukru. Jsou kořeněné anýzem a přidává se do nich i vřesovec.

Pokud se rozhodnete, že si večer připravíte mexickou kuchyni, nesmí vám chybět různé salsy jako třeba guacamole – tedy salsa z avokáda, nebo pico de gallo – tedy rajčatová. A nezapomeňte ani na kysanou smetanu, která sráží pálivost jídel.

Tortilly sice můžete koupit již hotové a zamrazit, ale ty domácí jsou lepší, a navíc jejich příprava je velmi jednoduchá. Zkuste to podle našeho receptu. Mouky můžete různě měnit.

Tereza sice použila pomalý hrnec, ale přípravu zvládnete i bez něj. Jen maso se zeleninou necháte dusit doměkka v pánvi.

Quesadilla z Prostřeno

Budete potřebovat: 1 kg kuřecích prsíček, 5 pšeničných tortill, 2 balení čedaru, 1 plechovku černých fazolí, 2 papriky, vodu na podlití; na quacamolle a pico de gallo 4 avokáda, 1 kg cherry rajčat, 1 limetu, koriandr čerstvý, 1–2 červené cibule, zakysanou smetanu k servírování, tacos koření, olivový olej, sůl a pepř.

Papriky a rajčata nakrájejte na kostičky. Kuřecí prsa omyjte, okořeňte solí, pepřem a kořením tacos a dejte do pomalého hrnce. Mírně podlijte vodou. Přidejte nakrájená rajčata a papriky a nechte dusit asi 5 hodin.

Než je maso hotové, připravte si salsy. Nejprve guacamole. Zralá avokáda rozkrojte napůl, špičkou nože vyberte pecku a lžičkou vydlabejte dužninu. Dužninu dejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte sůl, pepř a limetkovou šťávu (podle chuti) aby vám avokáda nezhnědla. Do směsi přidejte i část nakrájených cherry rajčat a nadrobno nakrájený koriandr. Vše pořádně promíchejte. Základ druhé salsy – pico de gallo - tvoří nakrájená rajčata, přidejte k nim nadrobno pokrájenou cibuli i koriandr. Směs dochuťte limetou, pepřem, solí a tacos kořením.  

Nastrouhejte si sýr. Hotové maso natrhejte vidličkou. Tortillu posypte strouhaným čedarem, přidejte maso, salsu pico de gallo, fazole a tortillu přeložte nebo přiklopte druhou posypanou čedarem. Placky buď zapečte pod kontaktním grilem nebo orestujte na pánvi. Sýr nám obě části placek dokonale propojí.

Zaujme Tereza svým mexickým menu? Bude jí to stačit na vítězství? Má složitější pozici. Vaří už v pondělí. Sledujte Prostřeno od pondělí do pátku. Jak Tereza dopadla zjistíte pod pátečními pokličkami.

Zdroje informací:

www.wikipedia.de

foodinsider.habgusta.at

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více