Už jste ochutnali Cobb? Slavný americký salát nasytí i ty největší jedlíky. Co vše do něj patří?
20. 6. 2022 Vaření
Pestrobarevný a bohatý salát Cobb je asi nejslavnějším salátem Ameriky. Na talíři vám nabídne nepřeberné množství ingrediencí, krásně vyrovnaných v úhledných řadách. Tento salát uspokojí i ty, kteří jinak saláty odmítají a tvrdí, že se z hromady zeleniny přece nemohou najíst.
Cobb plný různých ingrediencí
Salát Cobb bez problémů nahradí i hlavní jídlo a hlad po něm určitě mít nebudete. Jsou v něm snad všechny dobroty, které se obvykle do různých salátů dávají, tady jsou ale všechny dohromady. Každý si v něm zkrátka najde něco. Ani zelenina v něm ovšem nechybí, takže dobrý pocit, že jste si dali k jídlu „pouze“ salát, zůstává.
Díky velkému množství ingrediencí vypadá salát pokaždé trochu jinak. Kromě různých druhů zeleniny v něm obvykle nechybí sýr, křupavá opečená slaninka, kuřecí maso, vajíčka natvrdo a sýr nastrouhaný nebo nakrájený na kostičky. Trochu by se dal připodobnit i salátu Caesar v podobě, v jaké ho nabízejí mnohé restaurace, ale je ještě bohatší.
Mohlo by vás zajímat
Salát zlaté éry Hollywoodu
Stejně jako mnoho podobných pokrmů, vznikl salát úplně Cobb náhodou a samozřejmě je o tom mnoho teorií, v nichž figurují různé roky i osobnosti. Všechny se shodují v tom, že vznikl ve vyhlášené restauraci Brown Derby v Hollywoodu v Los Angeles, která dnes již bohužel nestojí. Všechny jsou pak spojovány se jménem majitele této restaurace Robertem Howardem Cobbem.
Není jasné, zda salát vymyslel přímo on nebo některý z jeho kuchařů, jisté však je, že to bylo zřejmě trochu z nouze, když se v pozdní noční hodinu smíchaly do salátu různé zbytky. Salát se vyznačuje i tím, že jsou všechny ingredience v něm nakrájeny na drobné kousky. I k tomu se pojí příběh. Podle něj byl salát namíchán pro slavného divadelníka a herce Sida Graumana, zakladatele proslulého hollywoodského Čínského divadla. Ten prý jednoho dne navštívil Cobbovu restauraci, byl ovšem po operaci zubů. Vytvořili tak pro něj salát s nadrobno nakrájenými kousky, aby nemusel moc kousat.
Mohlo by vás zajímat
Kuře, sýr a slanina – dokonalá kombinace
Složení salátu Cobb je celkem jasně dané, i když se samozřejmě objevují různé varianty. Nikdy ale nesmí chybět jemná kuřecí či krůtí prsa, rajčata, uvařené vejce a křupavá slanina. Do této klasické verze pak patří nadrobno nakrájený modrý sýr (obvykle roquefort), ale klidně i čedar, a zralé avokádo, které dodávají salátu krémovou chuť.
Správná zálivka do salátu Cobb by měla sestávat z vinného octa a dijonské hořčice. Podle původní verze se do Cobbu používají čtyři druhy salátů: ledový salát, potočnice, čekanka a římský salát. Posléze se ale množství zeleniny rozšířilo.
Recept na americký salát Cobb
Pokud vás láká si oživit své domácí salátové menu, salát Cobb na něm nesmí chybět. Máme pro vás recept. Co si připravit: 1/2 hlávky římského salátu, 1/2 hlávky ledového salátu, 1 malý svazek kadeřavé čekany štěrbák, 1/2 svazku potočnice, 6 plátků slaniny, 2 zralá avokáda oloupaná a nakrájená na kostičky, 1 celá vykostěná kuřecí prsa bez kůže (rozpůlená, opečená a nakrájená na kousky), 1 rajče, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, 2 velká vejce natvrdo (žloutek a bílek nakrájejte zvlášť nadrobno), 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, 1/3 šálku červeného vinného octa, 1 lžíci hořčice dijonského typu, 1 až 2 lžičky cukru, sůl a pepř, 2/3 šálku extra panenského olivového oleje a 1/2 šálku najemno nastrouhaného rokfóru.
Postup: Na pánvi osmažte plátky slaniny dokřupava. Vyjměte ji z pánve a položte na papírové utěrky, aby se vstřebal přebytečný tuk. Saláty nakrájejte na kousky nebo natrhejte a promíchejte. Salát naaranžujte do mísy. Na zeleninu ozdobně naaranžujte kuřecí maso, slaninu, rajčata a avokádo a salát ozdobte nasekaným vejcem a pažitkou. Připravte si zálivku. V malé misce vyšlehejte ocet, hořčici a sůl a pepř podle chuti, pomalu přilijte olej a zálivku šlehejte, dokud nebude krásně hladká. Vmíchejte strouhaný rokfór. Podle chuti přidejte 1/2 lžičky cukru. Dresink vyšlehejte. Podávejte samostatně nebo vmíchejte do salátu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Pořád ještě váháte s nákupem vakuovačky, protože… Číst více
Vychutnejte si nápoj a myslete na životní prostředí. Držák na pití od Coca-Coly je papírový
Multipacky 4 a 6 plechovek držela až dosud… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 30 minutami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře