Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem
30. 7. 2022 Historie a zajímavosti
Chutě nejslavnějšího českého panovníka ovlivnila Francie, kde Karel IV. (1316–1378) vyrůstal, Itálie, kam hodně cestoval, a samozřejmě sousední Německo. Největší vliv na složení jeho jídelníčku měl nejvýznamnější lékař 14. století Havel ze Strahova.
Koření by mohlo maskovat jed
Havel ze Strahova byl na svou dobu velice vzdělaný muž, který kromě medicíny studoval teologii, astronomii a matematiku a zajímal se o správnou životosprávu a její vliv na zdraví. Vysvětlil Karlu IV., že pokrmy se musí připravovat z čerstvých jídel a že není vhodné jíst příliš slané a kořeněné. Koření zamaskuje zkažené suroviny i případný jed. Doporučoval také čerstvá vejce a chléb.
Překvapuje, že v hygienicky tmářském středověku císaři Karlu IV. radil dodržovat osobní hygienu a čistit si zuby citronovou kůrou. Pokud jde o stravu, doporučoval lékař panovníkovi lehce snídat a během dne si dát jen jedno velké jídlo. To bylo tehdy běžné, ve 14. století se obvykle jedlo jen dvakrát denně. Karel IV. se jako zbožný katolík pravidelně postil.
Mohlo by vás zajímat
Zasedací pořádek
Dbalo se na společné stolování a zasedací pořádek měl svůj pevně daný řád podle společenské prestiže. Na čestném místě, které obvykle bylo uprostřed stolu, seděl nejvýznamnější muž – našem případě tedy císař Karel IV. Jemu se jako prvnímu podávaly mísy s jídlem. Teprve po něm následovali další lidé podle významu. Nejméně významní stolovníci seděli na kraji stolu.
Talíře většinou chyběly
Před jídlem bylo zvykem se pomodlit a umýt si ruce. To vycházelo z křesťanské tradice, kde mytí rukou bylo podmínkou, aby se lidé mohli dotýkat božího daru – tedy pokrmů. V době vlády Karla IV. ještě nebylo všude zvykem mít před sebou vlastní talíř. Pokud tedy na hostině chyběl, podle tehdejších pravidel slušného chování si stolovník mohl jídlo z mísy uchopit jen palcem a ukazovákem a prsteníkem a poté ho položit na kus chleba nebo jen na desku stolu.
Polévky a kaše se konzumovaly přímo z velké mísy, kterou obklopili jedlíci se lžící. Lžíce byly dřevěné, na šlechtických zámcích a na dvorech panovníků se v této době objevovaly i bronzové, mosazné a výjimečně stříbrné.
Chléb, maso i med
A co měl Karel IV. na talíři? Musíme si uvědomit, že do objevení Ameriky a rozšíření například brambor či rajčat, chybělo víc než století. Proto základem každého jídla byl chléb nebo různé placky. Oblíbené byly obilné kaše. Pokud jde o maso, na radu svého lékaře Havla ze Strahova se často servírovalo maso z mláďat, tedy jehňata, telata, kůzlata nebo kuřata.
Běžná byla pro šlechtice také zvěřina, lahůdkou byly veverky. Nechyběly také husté polévky s masem. Samozřejmostí byly ryby, tehdy běžný losos byl například jen „obyčejnou“ rybou, o kterou nikdo nestál. Víc se na stole objevovaly štiky, které se plnily mandlovou nádivkou.
I tehdy si lidé rádi osladili život, většinou šlo o med, který byl součástí sladkých kaší. Oblíbené bylo ovoce, tedy především jablka a hrušky, a to čerstvé i sušené.
Víno z litrové číše
Čím se jídlo zapíjelo? Pily se jablečné mošty, medovina i nefiltrované pivo. Se jménem Karla IV, si pochopitelně spojíme víno, které si oblíbil ve Francii i na svých cestách po jihu Evropy. Za jeho vlády se také vysazovaly nové vinice. Už tehdy se na jeho dvoře používaly k pití skleněné poháry, častější však byly keramické nebo mosazné. Na slavnostních hostinách většinou kolovala velká litrová číše s vínem od hosta k hostovi. Ačkoli lékař Havel byl zastáncem umírněného pití vína v kombinaci s vodou, císař měl pro dobré víno slabost a burgundské nikdy neodmítl!
Zdroje informací:
kniha Vlastimil Vondruška: Život ve staletích. 14. století
koukalici.cz: Karel VI.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Ludvík XVI. po čtyřech talířích polévky snědl celého bažanta! A Marie Antoinetta milovala oslí mléko
Encyklopedie vajec: Rozeznáte od sebe různé druhy? Které vejce je nejzdravější a jak se rozbíjí to obrovské pštrosí?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 6 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 9 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Královské chutě: Královna Viktorie jako malá hladověla, později si dopřávala krocana plněného kachnou a pomeranč vyjídala lžičkou!
5 skvělých tipů, jak využít med v kuchyni: Hodí se do salátové zálivky i sladkého másla