Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jestli se dnes večer budete dívat na Souboj na talíři, pak možná víte, že se bude dělat smažák! Dokonalé jídlo, které většina z nás miluje. A v Zastávce Nižbor, restauraci Tomáše Hanáka, nedaleko od Prahy umí smažák udělat jako málokdo. Přesvědčili jsme se o tom minulý týden

Smažák a klid  

Jak sám herec Tomáš Hanák v pořadu říká, jednoho dne se mu zželelo staré ruiny a chtěl ji prostě zachránit. Nebyl to ze začátku žádný podnikatelský záměr, jen touha vdechnout starým věcem nový život. A podávat zde prachobyčejná jídla za normální ceny. Tlačenku, škvarkovou pomazánku, knedlíky s vajíčkem, smažák s medem... Jako v nějaké šestnácté cenové skupině, žertuje v Souboji na talíři slavný herec, známý mimo jiné z filmů Cesta z města, Kopytem sem, kopytem tam, nebo Bony a klid.

Nedalo nám to a do Zastávky Nižbor jsme vyrazili! Legendární smažák z goudy, obalený v drcených kukuřičných lupíncích, podávaný s medem, domácí tatarkou a steakovými hranolky jsme prostě museli ochutnat! 

Cesta z města 

Z pražského Žižkova, odkud jsme my vyjížděli, je to autem do Zastávky Nižbor necelých 50 km a cesta trvá zhruba hodinku. Vlakem to s jedním přestupem zvládnete za hodinu a patnáct minut a jízdenka vás vyjde na 94 Kč. Při cenách benzinu je to zřejmě lepší varianta. Navíc jde o výlet, který rozhodně stojí za to! Koncem cesty se můžete kochat pohledem na krajinu kolem řeky Berounky, a když si nazpět uděláte malou zajížďku, lze to spojit s návštěvou některých míst chráněné oblasti Český kras. Najdete zde mimo jiné Bubovické vodopády, dále jedny z nejzajímavějších vápencových skalních útesů v Česku, anebo hrad Karlštejn. 

Každopádně, naším cílem bylo jídlo! Nádražní restauraci, Zastávku Nižbor, najdete hned vedle sklárny, kterou už zdálky prozrazuje vysoký tovární komín. Pokud vám bude přát počasí, což byl i náš případ, můžete se usadit venku na jedné z několika zahrádek.  Restaurace má totiž venkovní posezení hned z několika stran. Můžete třeba sedět hned u trati a krátit si čekání na jídlo máváním na strojvedoucího v projíždějícím vláčku. 

Anebo se usaďte dovnitř, třeba do původního vlakového kupé, a jen se tak rozhlížejte. Desítky starých věcí, kterým Tomáš Hanák dal druhou šanci, vytváří dohromady atmosféru jak z filmu pro pamětníky. Lucerny, petrolejové lampy, staré cedule, kufry, obrázky, zrcadlo a další předměty vás dost možná natolik pohltí, že na chvíli zapomenete na čas. A to je dobře.

Pokud se sem totiž vypravíte na již zmíněný legendární smažák, možná si opravdu chvilku počkáte. Smažák z Goudy, poctivě připravený a ručně obalený v tajné směsi, jejíž poslední vrstvou jsou drcené kukuřičné lupínky, tak ten chce ochutnat každý. 

Trojobal sem, trojobal tam

Šéfkuchař Daniel Zambaga nám k tomu řekl: "Zaměřujeme se hlavně na ruční práci. Každý smažák se dělá ručně, tím pádem je každý kus originál a naším cílem je odlišit se od ostatních smažených sýrů." To můžeme potvrdit, tenhle smažák je skutečně jiný. V kombinaci s poctivým medem chuť smažené goudy fantasticky vynikne. Tenhle nápad si majitel podniku, herec Tomáš Hanák, přivezl kdysi ze svého výletu v Holandsku, jak popisuje v Souboji na talíři. A byl to dobrý tah! Výrazná chuť sýra, sladkost medu a křupavost kukuřičných lupínků vytváří dohromady dokonalou harmonii chutí. 

"Lidem to chutná, jsou překvapení z toho medu, ptají se, proč tam je, na co jej použít," dodává pro Toprecepty.cz šéfkuchař. Do medu si kromě sýra můžete samozřejmě namočit i steakové hranolky, je to jen na vás. 

A jak předejít tomu, aby sýr nevytekl? "Je nutné jej 2-3 x obalit, poctivě ze všech stran pečlivě přitlačit, a rozhodně nikdy nedávat do mrazničky. Tam obal natáhne vlhkost a poté může při smažení prasknout," říká Daniel Zambaga. V krajním případě lze, na krátkou dobu, použít ledničku, a někdy je to dokonce i lepší. Při teplotě 6-10 stupňů vrchní vrstva trochu ztuhne a obal se stane kompaktnějším. To jsou zásadní fígle přípravy jakéhokoliv smaženého sýra. A jestli jako poslední křupavou vrstvu zvolíte klasickou strouhanku, nebo drcené kukuřičné lupínky, to je jen na vás. 

Náš tip: Zaujali jsme vás? Mrkněte se ještě do galerie, jak to v restauraci vypadá a jaké mají ceny:

 
Zdroje informací: 
VOYO.CZ
šéfkuchař Zastávky Nižbor, Daniel Zambaga

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více