Bez oleje se v kuchyni neobejdete. Hodí se na smažení, pečení i do salátů
Olej hraje v kuchyni klíčovou roli a je nepostradatelným prvkem v mnoha receptech. Využívá se téměř v každé činnosti v kuchyni od vaření až po marinování či sladké pečení. Díky mnoha druhům si můžete v různých pokrmech dopřávat různé chutě.
Druhy olejů v kuchyni
Jaké jsou nejběžnější oleje používané v kuchyni?
-
Olivový olej je jedním z nejběžnějších olejů v kuchyni a má několik variant, avšak nemá vysoký kouřový bod, a tak není nejvhodnější na smažení.
-
Slunečnicový olej má neutrální chuť a je vhodný pro smažení, pečení a vaření při vysokých teplotách.
-
Řepkový olej se také hojně využívá na smažení, neboť má vysoký kouřový bod. Jeho chuť není nijak specifická.
-
Arašídový olej je vhodný pro smažení a často se používá v asijské kuchyni.
-
Sezamový olej má výraznou sezamovou chuť a je běžně používán v asijské kuchyni k dochucení pokrmů.
-
Kokosový olej je znám svou exotickou vůní a chutí. Používá při pečení.
-
Rýžový olej je běžný v asijské kuchyni i na smažení a má neutrální chuť.
-
Avokádový olej má jemnou chuť a je vhodný pro pečení.
Využití oleje v kuchyni
Olej se hojně používá ke smažení, pečení (často do základu moučníků či k docílení křupavé kůrky), přípravě omáček, marinád, zálivek pro saláty a pečiva. Některé oleje jsou velmi výrazné a mají specifickou chuť, díky čemuž pomáhají přilnout k ochucovadlům a zvýrazňují jejich typickou chuť.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 1 hodinou
Mandlové šneky
Přidáno před 13 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 14 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Novým hitem v cukrařině je malovaný piškot. S jeho pomocí poměrně jednoduše přenesete na dort jakýkoliv obrázek
Co jíst po Vánocích, abyste si udrželi svojí váhu a postavu?
Jahodové hrudky s jogurtem zalité čokoládou jsou rychle hotové. Na ledový hit Tik Toku stačí jen pár ingrediencí a dost místa v mrazáku