Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
1. 9. 2022 Vaření
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na první pohled by sice člověk mohl říct, že jde o to samé – zkrátka o kousky grilovaného masa zabalené v nějaké placce. Ale rozdíl mezi nimi je nejen v druhu masa, ale také v koření na ochucování.
Oblíbené rychlé občerstvení
Kebab, gyros, döner, dürüm nebo dokonce shawarma… tyto speciality pouličních stánků s občerstvením v poslední době i u nás zdatně šlapou co do popularity na paty konkurentům v podobě párků v rohlíku nebo burgerů. Stánky s masem opékaným na grilu najdete už téměř v každém malém městě. Právě velké vertikální grily, ne nichž se opékají za stálého otáčení válce masa, jsou jim společné, stejně jako území, kde se připravují, tedy na pomezí Balkánu a Blízkého východu. I když je často zaměňujeme, rozdíly mezi nimi najdete.
Mohlo by vás zajímat
Kebab
Kebab si spojujeme hlavně s Tureckem a právě dlouholetá nevraživost mezi Turky a Řeky může za to, že když v Turecku požádáte o gyros, příliš vřele s vámi jednat nebudou. Přestože pojmem kebab označujeme obvykle právě maso podávané v chlebu nebo zabalené v placce, ve skutečnosti se tak v Turecku, ale i v dalších zemích Blízkého východu a Střední a Jižní Asie obecně označuje grilované nebo na rožni pečené maso.
Díky tomu existují různé druhy kebabů, které se liší hlavně v použitém koření (nejčastěji paprika, česnek, sůl, pepř). Kebab se obvykle podává se zeleninou, jako jsou papriky, cibule a rajčata a jako příloha se k masu servíruje pita chléb nebo rýže. Kebab se připravuje ze skopového, jehněčího, hovězího, telecího, kuřecího či rybího masa. Nikdy ne z vepřového, jelikož muslimové vepřové nejedí. Proto i platí, že většina masa, podávaného i v českých provozovnách kebabu, je halal. Jako halal se označuje maso ze zvířete, které bylo popraveno podle muslimských tradic.
Na dovolené v Turecku nebo v dalších zemích zmiňované oblasti se pod názvem kebab prodávají i grilované masové špízky připravené buď z masa nakrájeného na kostičky nebo z mletého masa vytvarovaného do podoby válečků. Tento pokrm se ale ve skutečnosti jmenuje shish (šiš) kebab, v zemích bývalého Sovětského svazu nebo v Izraeli a Íránu je ovšem znám jako šašlik.
Döner a dürüm
Döner kebab je nařezané maso servírované v pita chlebu společně se zeleninou. Döner ovšem nevznikl v Turecku, ale překvapivě v Německu a vděčíme za něj tureckým emigrantům. Za otce moderního döner kebabu je považován Turek Kadir Nurman, kterého napadlo zabalit grilované maso do pita chleba a prodávat ho ze stánku s rychlým občerstvením, který si otevřel v Berlíně roku 1972.
Právě až v těchto německých bistrech se do döner kebabu dostaly různé dresinky (nejčastěji se používá česnekový, bylinkový, pikantní, někdy s příchutí karí koření). Vedle döneru si můžete objednat i tzv. dürüm. V tomto případě se ale masem neplní pita chleba, ale jde o wrap, tedy maso zabalené do chlebové placky (lavaš nebo yufka) podobné mexické tortille. Náplň je stejná, rozdíl je jen ve způsobu balení, tedy do formy rolky. Dürüm kebab někdy sestává pouze z masa a hranolků.
Mohlo by vás zajímat
Shawarma
V některých bistrech se můžete setkat i s výrazem shawarma (šavarma). Pod tímto názvem se kebab prodává hlavně v Libanonu, ale i v jiných zemích Blízkého východu. Maso (obvykle jehněčí nebo skopové) se často servíruje s libanonským salátem tabbouleh, kromě čerstvé zeleniny se do placky dává i nakládaná zelenina, dresink se občas připravuje ze sezamové pasty tahini.
Gyros
Gyros je naopak oblíbeným pouličním jídlem v Řecku. Slovo gyros byl původně název pro koření, až později se tak začal označovat pokrm. Jinak ale gyros znamená točit a odkazuje ke způsobu přípravy masa na vertikálním grilu, kdy se z válce odkrajují dlouhým nožem malé kousky, které se pak prodávají ve speciálním pita chlebu společně s cibulí a dalšími druhy zeleniny. Často se do chlebové placky balí rovnou s masem i hranolky a vše se ještě zalévá omáčkou z řeckého jogurtu a okurek známou jako tzatziki. V restauracích se ovšem gyros (tedy nařezané kousky masa) servíruje i na talíři se salátem a hranolky nebo chlebem. Gyros může být a také velmi často bývá z vepřového masa, i koření bývá jiné – maso se nejčastěji dochucuje oreganem, mátou a mletou paprikou.
Zásadní rozdíly mezi těmito dvěma druhy street foodu tedy jsou:
- Kebab nikdy není z vepřového masa a správně by měl být z halal masa (ne vždy se to dodržuje). Ochucený je směsí koření, typického pro arabské země. V tomto koření převládá paprika, pepř, česnek a citron.
- Gyros může být z různých druhů mas včetně vepřového a dokonce je nejčastěji z vepřového masa. Dochucuje se také směsí koření, ve které převládá oregano, máta nebo rozmarýn, a podává se se salátem tzatziki. Pravý gyros "bydlí" v Řecku, tam si také dopřejete ten nejlepší.
Zdroje informací:
Bbc.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Tom Hanks tak miluje řeckou kuchyni, že si otevřel vlastní restauraci a takhle tam dělá souvlaki
Jak na šťavnaté pastitsio: Fantastické řecké „lasagne“ připravíte rychleji, než italský originál a pochutnáte si stejně!
Znáte slané jogurtové mléko ayran? Nejoblíbenější turecký nápoj zvládnete udělat sami doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?