Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovesné vločky
Zdroj: Freepik, azerbaian_stockers

Kvalitní bílkoviny a sacharidy, vláknina i potřebné vitamíny a minerální látky pro zdravý růst a vývoj dětí – to jsou hlavní důvody, proč dětem podávat ovesné vločky už od 1 roku života. Jak je zakomponovat do sladkých i slaných jídel, kterým děti neodolají?

Výživné ovesné vločky

Podle portálu healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, jsou ovesné vločky bohatým zdrojem kvalitních bílkovin (14 %), sacharidů (63 %) a tuků (7 %). Obsahují dále vitamíny A, B1, B2, B5, B6, D a E, zinek, hořčík, fosfor, železo, mangan, vápník, draslík a měď.

Tyto výživové hodnoty se týkají pouze samotných ovesných vloček. Různé směsi obsahující ovesné vločky jsou zpravidla plné cukru, ztuženého tuku a dalších látek ovlivňujících chuť, vůni a konzistenci výrobku. Proto je vždy lepší namíchat si snídaňovou směs doma z vloček, bílého jogurtu a čerstvého ovoce.

Koktejl prospěšných látek v ovesných vločkách děti dokonale zasytí na dlouhou dobu a vyvážené složení živin jim doplní potřebnou energii a podpoří jejich správný růst a vývoj.

Jaké ovesné vločky dětem vybrat?

Ovesné vločky se dají sehnat v mnoha podobách, od celých lisovaných zrn, přes jemně nadrcené ovesné vločky, až po ovesnou mouku nebo instantní ovesné kaše. Poslední zmíněná varianta je vhodná pro první pokusy o zařazení do jídelníčku již od 6. měsíce věku dítěte. Ovesná kaše je pro malé děti nejlépe stravitelná, zejména začnete-li s malými porcemi, které postupně zvyšujete. Přibližně od 1 roku už si dětský trávicí trakt hravě poradí i s jemnými ovesnými vločkami, které předem namočíte či povaříte, aby změkly.

Dalším způsobem, jak podat ovesné vločky i dětem, které je odmítají v jejich klasické podobě, je ovesné mléko, které lze ochutit libovolným ovocem.

Využití ovesných vloček v receptech pro děti

Ovesné kaše

Kaše z ovesných vloček jsou ideální snídaně pro děti a lze je připravit tak, aby v nich současně malé děti poznávaly různé chutě. Jemné ovesné vločky dejte do vody nebo umělého mléka, přiveďte k varu a za stálého míchání při mírné teplotě vařte asi 5 minut, až se tekutina vsákne. Následně přidejte příchuť – rozmačkaný banán, podušené jablko, borůvky, domácí marmeládu, špetku skořice a další přísady podle věku a preferencí dítěte.

Zavářka do polévky

Jemné ovesné vločky vsypeme přímo do vroucího vývaru a povaříme je asi 15 minut. Vločky polévce dodají živiny navíc a postarají se o to, aby dítě dokonale zasytila. Takto obohacená polévka může nahradit hlavní jídlo, pokud dítko zatím odmítá větší kousky.

Zahuštění pokrmů

Nasákavost a schopnost ovesných vloček spojit se po zvlhnutí s dalšími ingrediencemi dává spoustu možností využití do pokrmů místo mouky. Tyto vlastnosti můžete využít například do zeleninových placek, nádivek, karbanátků, nákypů, muffinů nebo buchet a koláčů.

Ovesné sušenky

Zdravé sušenky z ovesných vloček jsou skvělým způsobem, jak uspokojit potřebu mlsání vašeho dítka a současně nepodporovat chutě na přeslazené dobroty. Místo cukru lze použít javorový sirup, med nebo přirozeně sladké sušené ovoce.

Lívance nasladko i naslano

Na 4 sladké ovesné lívance budete potřebovat 4 lžíce jemných ovesných vloček, ½ středního banánu, 1 vejce, trochu kefíru, špetku skořice a olej na smažení. Vejce, banán a skořici rozmixujte a ve směsi nechte vločky 10 minut nasáknout tekutinu. Poté znovu rozmixujte a podle potřeby zřeďte trochou kefíru. Těstíčko by mělo být trochu hustší, než na palačinky. Lívance osmažte na troše rozehřátého oleje z obou stran dozlatova a podávejte s domácím džemem, bílým jogurtem nebo čerstvým ovocem.

Vyzkoušejte i slanou variantu lívanců s cuketou, bramborou a trochou česneku, která potěší i dospělé strávníky.

Zdroje informací:

healthline.com
kaloricketabulky.cz

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více