Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
31. 10. 2022 Vaření
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla pro děti, ale když už jim jednou za čas takové jídlo dopřejeme, můžeme jej alespoň obohatit o vitamíny ze zeleniny. Speciální úprava pokrmů zvaná tempura je skvělým způsobem, jak podat dětem zeleninu, která si krátkou tepelnou úpravou oproti vaření a pečení zachová téměř všechny prospěšné látky.
Japonská tempura má evropské kořeny
Kousky zeleniny, ryb, mořských plodů, masa, hub nebo ovoce smažené při velmi vysoké teplotě ve speciálním těstíčku podávané s omáčkou, rýží nebo nudlemi – to je pokrm zvaný tempura, který je spojován s tradiční japonskou kuchyní. Původ tohoto druhu přípravy však můžeme najít v Portugalsku, odkud si velmi podobnou recepturu v 16. století přivezli japonští mořeplavci.
Tempura není složitý ani časově náročný pokrm, ale je třeba dodržet zásady přípravy, aby výsledkem byla dokonale křupavá kůrčička.
Mohlo by vás zajímat
Těstíčko na tempuru
Základem úspěchu je u tempury těstíčko, které musí být při vkládání do rozpáleného oleje doslova ledové. To se skládá pouze z vody, rýžové mouky a rozšlehaného vejce v poměru přibližně 1 hrnek vody a 1 hrnek mouky na 1 vejce. Konzistence těsta musí být hustá a nemělo by se dlouho míchat. Hrudky v těstíčku nejsou na škodu, naopak při smažení udělají zajímavou texturu. Aby byla zajištěna velmi nízká teplota, můžete do vody rozdrtit trochu ledu, nebo vložit hotové těstíčko na pár minut do mrazáku a poté ho znovu rozmíchat.
Tip: Použijete-li na těstíčko perlivou nebo minerální vodu, výsledek bude nadýchanější.
Nemáte-li k dispozici rýžovou mouku, ve specializovaných prodejnách s asijskými surovinami seženete směs na přípravu tempury, kterou pouze smícháte s ledovou vodou.
Co dále připravit na tempuru?
Jak už bylo uvedeno výše, jedná se o pokrm smažený, který by měl být zejména pro děti vyvážen zdravějšími surovinami. Ze zeleniny jsou na tempuru nejvhodnější mrkev, petržel, cuketa, dýně, batáty, chřest, lilek, brokolice, květák, paprika, kedlubna, zelené fazolky nebo cibulové kroužky. Nevhodná je naopak zelenina s vysokým obsahem vody, na které těsto špatně drží a na odkrytých místech se surovina připaluje. Takovou zeleninou je například rajče a okurka.
Kromě zeleniny však můžete experimentovat i s dalšími surovinami a osmažit v tempuře téměř cokoli vás napadne.
- Maso: ideálně kuřecí nebo krůtí nakrájené na nudličky, kterému stačí krátká tepelná úprava
- Ryby a mořské plody: na tempuru se hodí všechny druhy ryb zbavených kůže a kostí nakrájené na nudličky, z mořských plodů jsou velmi dobré očištěné krevety zbavené střívka, kroužky kalamárů nebo vyloupané mušle
- Houby: nejčastěji se používají houby shitake a žampiony nakrájené na plátky
- Ovoce: stejně jako u zeleniny platí, že je na tempuru vhodnější ovoce s menším obsahem vody
Smažení tempury
Pro dokonalý výsledek je nezbytné rozehřát vyšší vrstvu oleje na opravdu vysokou teplotu. Surovina v těstíčku by měla být v oleji celá ponořená. Je také nutné nesmažit celou várku současně, aby zůstal olej rozpálený po celou dobu. Tempura se smaží velmi krátce (asi 3 – 4 minuty) do lehce nazlátlé barvy. Hotové kousky se odkládají na papírovou utěrku, která vysaje přebytečný tuk. Poté se mohou ještě osolit.
Vhodné přílohy
Tempura se podává teplá s vařenou rýží nebo s nudlemi, vždy by k ní měla být servírovaná omáčka. Omáčky na různé druhy tempury jsou k dostání ve specializovaných asijských obchodech nebo na internetu, postačí však i kvalitní sójová omáčka. Japonci přidávají jako přílohu i bílou ředkev, která neutralizuje mastnotu.
Zdroje informací:
thespruceeats.com
justonecookbook.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně uvařit zelí, aby bylo chutné a zachovalo si blahodárné účinky. Poradíme, jak na to
Umíte správně vybrat a uvařit zelí, které je v našich zemích nejběžnější, neznámější a nejoblíbenější zeleninovou přílohou? Víte, jak se liší… Číst více
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Příprava hlávek Při nákupu zelí vybíráme svěže působící hlávky. Jejich okrajové listy by měly být spojeny s košťálem, aby neosychaly. Spodek košťálu… Číst více
Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
V létě si dopřáváme lehká a svěží jídla, k podzimu zase neodmyslitelně patří ta o něco tučnější. Pečené maso s kysaným zelím patří k těm velmi… Číst více
Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na… Číst více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu… Číst více
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Výpečky se připravují z levnějšího masa, většinou bůčku. Pokud je hodně prorostlý, přidáme k němu libové maso z plece nebo kýty. Kdo nemá rád bůček,… Číst více
Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse? Nezapomeňte na sádlo a zlatavou cibulku
Ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří husa se zelím. Kyselost zelí pomáhá k lepšímu trávení tučného masa, proto je zelí skvělou přílohou ke… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Asijská kuchyně: To nejlepší z jejich regionů. Ochutnali jste už krevety v tempuře nebo pekingskou kachnu?
Máte rádi japonskou kuchyni?
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42