Nejlepší brambory na vánoční salát jsou keřkovské rohlíčky: Jaké další odrůdy se do něj hodí?
20. 12. 2022 Vaření
Bez bramborového salátu by to nebyly ty pravé Vánoce a smažený kapr by k sobě neměl správného parťáka. I když se do něj používá i mnoho dalších ingrediencí, nejdůležitější jsou v něm hlavně brambory. Je proto třeba vybrat co nejlepší, které salátu zajistí vynikající chuť.
Brambory nejlépe salátové
Jak již jeho označení napovídá, do bramborového salátu jsou nejvhodnější brambory salátové, a to bez ohledu na to, zda dáváte přednost tradičnímu majonézovému salátu nebo lehčímu se zálivkou z oleje a octa. Právě speciální salátové odrůdy brambor neboli brambory typu A, které v obchodě poznáte podle toho, že jejich obal je označen zelenou barvou, mají tu správnou konzistenci pro salát. Nerozvaří se na kaši, takže si pak můžete vychutnat malé kousíčky brambor. U brambor přílohových je již větší riziko, že budou hodně měkké a brambory typu C jsou úplně nevhodné, neboť jsou hodně moučnaté a po uvaření se téměř rozpadají, což z nich dělá ideálního kandidáta na přípravu kaší, pyré nebo placek.
Mohlo by vás zajímat
Salátové brambory a jak je vařit?
Oproti „céčkovým“ bramborám jsou brambory typu A (případně AB nebo BA) jen lehce moučnaté, lojovité, mají žlutou až světle žlutou dužninu, po uvaření se nerozpadají, naopak zůstávají pevné na skus, takže si i po rozkrájení na kostičky lépe udrží tvar. Díky tomu se tak báječně hodí do salátů. Vaří se převážně ve slupce, což jim zajistí výraznější chuť, a ještě v nich zůstane i mnohem víc zdraví prospěšných látek. Brambory uvařené ve slupce se navíc ani po vychladnutí nerozpadají, mají pevnou konzistenci a lépe se krájí na malé kostky.
Samozřejmě ani salátové brambory nesmíte uvařit příliš. Ideální doba varu je do 20 minut v závisloti na velikosti brambor. Když do nich píchnete nožem nebo vidličkou, musí být měkké, ale nesmí se rozpadat. Ideální je vložit hned na začátku brambory do studené vody a teprve pak přivést vše k varu, to jim zajistí větší pevnost. O tom, jak správně vařit brambory, aby se nepřevařily, si můžete přečíst v jednom z našich předchozích článků:
Nejchutnější salátové brambory
I když je použití salátových brambor do vánočního salátu zárukou úspěchu, samozřejmě je třeba brát v potaz i další faktory. Brambory by hlavně měly být zdravé (pevné a nenaklíčené) a kvalitní, na chuť salátu má navíc vliv i výběr odrůdy. Stejně jako třeba v případě jablek, i různé druhy brambor chutnají jinak a mají různé vlastnosti. Za tradiční odrůdu, která se již pěknou řádku let pojí s českým vánočním bramborovým salátem, jsou keřkovské rohlíčky.
Nejlepší jsou keřkovské rohlíčky
Na speciální brambory s trochu zvláštním názvem keřkovské rohlíčky můžete v předvánočním čase narazit v poslední době čím dál tím častěji. Jde však o poměrně starou odrůdu brambor, která byla vyšlechtěna již ve 40 letech minulého století ve šlechtitelské stanici Keřkov, ležící nedaleko Přibyslavi na Vysočině. Hned zpočátku se staly velmi oblíbenými pro svou pevnou lojovitou konzistenci, bohužel ale byly velmi náchylné na choroby, proto postupně téměř vymizely.
Lidé na ně a na jejich výbornou chuť stále vzpomínali, a tak se v roce 1995 pokusili v Havlíčkově Brodě o jejich ozdravení. Díky tomu je teď tato poloraná odrůda mnohem odolnější, přesto jsou i tak keřkovské rohlíčky poměrně vzácné a seženete je obvykle jen před vánočními svátky. Jsou i trochu dražší, za kilogram zaplatíte kolem 30 Kč. Na salát jsou totiž tyto brambory vyznačující se speciálním zahnutým tvarem, jemuž vděčí za název, vynikající.
Jaké odrůdy brambor ještě vybrat?
Pokud byste keřkovské rohlíčky v obchodě nesehnali, můžete použít i jiné salátové odrůdy, které mají podobné vlastnosti. Vynikající jsou rovněž brambory Annabelle, což je odrůda varného typu AB. I tyto brambory mají dlouhý, oválný a trochu „rohlíčkovitý“ tvar. Mají hladkou slupku, žlutou pevnou dužninu a vynikající chuť. Ne nadarmo je často tato odrůda označována za královnu salátů. Výborné jsou i odrůdy Antonie nebo Camel.
Náš tip: Vynikající bramborový salát ať už z keřkovských rohlíčků nebo jiné salátové odrůdy si pak můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční bramborový salát: Zkuste jej třeba podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!
Jak nerozvařit brambory? V polévce nám lépe chutnají, když si zachovají pevnost. Stačí použít jednoduchý trik
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14