Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby při kontaktu se solí uvolní vodu, která se solí reaguje a rozpustí ji - houby jsou pak mokré a gumové. Pravidla při solení hub nejsou složitá, ale je nutné je dodržet, aby se houbový pokrm povedl tak, jak si přejete.
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase ano. Poradíme vám, jak v různých kuchyňských úpravách solit houby.
Kdy osolit při vaření a smažení houby
Stačí si zapamatovat několik jednoduchých pravidel:
- Při restování hub s kmínem na másle nebo houbových škvarků solíme houby až po dokončení smažení a dosažení požadované barvy pokrmu.
- Smažené houby solíme těsně před obalováním v trojobalu, aby nepustily zbytečně moc vody a mouka neodpadávala.
- Houby na smaženici solíme hned po orestování na tuku, popřípadě na cibuli, aby pustily vodu, ve které se posléze dusí a nemuseli jsme je podlévat.
- Sušené houby dáváme předem namočit do studené vody, kterou nikdy nesolíme - houby by sůl natáhly a zgumovatěly by.
- Houby sušené v soli se připravují zasypáním tvrdých hub vrstvou soli, která z nich vytáhne vlhkost a zároveň se v ní rozpustí.
- Pečené houby obalujeme v různých směsích koření, které už sůl obsahují, proto je není potřeba dosolovat.
- Houby na zavaření nebo na salát musíme povařit ve slané vodě s kořením - sůl dodá houbám chuť a zároveň je konzervují.
- Při sušení a mrazení nikdy houby nesolíme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 16 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 19 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 20 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Přečtěte si Zobrazit více
Sušené houby: Nejlepší možnosti, jak je využít v kuchyni. Připravíte z nich skvělou nádivku, vydatnou pomazánku i koření
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Grilování levou zadní: Na domácí grilovací směs můžete využít koření, které máte běžně doma. Maso tak bude přesně podle vaší chuti
Komentáře