Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horký nápoj Mokrý vrata: Jak na vylepšenou verzi svařáku podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka?
Zdroj: Toprecepty, Eliza

V zimním obdobím přijde vhod se něčím zahřát i zevnitř. Pokud byste rádi vyzkoušeli něco jiného než tradiční svařák nebo grog, možná vás osloví drink, který vařil Jaroslav Sapík v pořadu Jiřího Babici. Mokrý vrata mají opravdu grády a po tomto nápoji vám bude teplo spolehlivě.

Svařené víno je nejlepší nápoj na zahřátí

Svařené víno patří k nejoblíbenějším zimním nápojům, hlavně v předvánočním čase, kdy si jej nejčastěji kupujeme na adventních trzích. Stejně tak jej oceníte i na horách, jako vnitřní kamínka funguje horký alkoholický drink přímo úžasně. Svařák takto skvěle působí nejen proto, že jde o teplý nápoj, ale i díky koření, jež mu dodává chuť. Ne náhodou se do něj používá koření, jež vyniká svými zahřívacími schopnostmi, jako je skořice, hřebíček, badyán a někdy i kardamom.

Jak vylepšit svařák?

Základní verze svařáku je založena jen na již zmiňovaném koření, navíc se často přidává i citrusová kůra pro chuť. Kromě toho najdete i spoustu receptů na různé vylepšené druhy svařáku. K oslazení tohoto aromatického nápoje lze použít místo cukru i karamel, javorový sirup či med, které mu dodají opět jinou a výraznější příchuť. Zahřívací a trochu i léčebné účinky svařáku pak podpoří zázvor a občas se do něj přidává i sušené ovoce – rozinky, švestky, brusinky, případně i čerstvé (např, jablka či pomeranče).

Mokrý vrata vylepšuje rum i griotka

Přestože pro někoho je svařák díky vínu silný až až, někteří si jej ještě zvýrazňují různými lihovinami – rumem, whisky, ovocnými pálenkami nebo fortifikovaným vínem (portské). Právě na spojení různých druhů alkoholu je založen i nápoj Mokrý vrata, který pro Jiřího Babicu připravil ve společném pořadu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík. Pokud byste jej chtěli vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: kvalitní silné červené víno (cca 500 ml), cukr podle chuti, kolečko citronu, 50 ml rumu, 50 ml griotky, kousek skořice

Postup: Víno nalijte do hrnce a zahřejte. Přidejte cukr, kolečko citronu a zamíchejte. Ve chvíli, kdy se nápoj pomalu začíná vařit, přilijte panáka rumu a griotky a na dochucení skořici a nechte chvíli zahřívat. Přelijte do sklenic a podávejte s plátkem cuitronu.

A proč se nápoji říká Mokrý vrata? Když jej totiž vypijete třeba po návratu z lyžovačky, vmžiku se opotíte, jak se říká „jako vrata od chlíva“ a je vám teplo.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JanaLanska JanaLanska

2. 1. 2023 15:15

Napatláme do vína vše, co nám zbylo od Vánoc. také by se tomu dalo říkat ˇOdpadkový košˇ:-)) :-))

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čokoládového fondue

Den čokoládového fondue

Čokoládové fondue je tím pravým řešením, pokud máte velkou chuť na čokoládu, ale jen málo času. Příprava této pochutiny je totiž velice jednoduchá.… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli