Připravte si hermelín v různých podobách: V nevšední pomazánce se zelím, zapečený s bramborami nebo plněný chutná božsky
18. 1. 2023 Vaření
Hermelín patří mezi naše nejoblíbenější sýry a byla by škoda využívat ho jen jako plátek na pečivo. Dá se využívat do různých směsí s různými potravinami, plnit. Inspirujte se našimi tipy plnými různých chutí.
Co je hermelín
Hermelín je český sýr, který má na povrchu bílou ušlechtilou plíseň. Mezi ušlechtilé plísně patří takové, které se využívají při výrobě sýrů. Je tedy přirozená a žádoucí. Kvalitní sýr typu camembert (typ sýru, který inspiroval právě český hermelín) by měl mít tuto plíseň na celém povrchu. A jaký je rozdíl mezi naším hermelínem a jeho slavnějším kolegou? Hermelín se vyrábí z pasterovaného mléka, zatímco camembert z mléka čerstvého.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznáte zkažený hermelín
I hermelín může být zkažený. Jak to vypadá? Sýr začne hořknout, kysele páchnout, a je z něj cítit čpavek. Zkaženost se může projevit i na povrchu sýru, když se začnou objevovat barevné skvrny cizích plísní.
Hermelín se zelím
Hermelín se zelím je poměrně oblíbenou kombinací a nejčastěji se připravuje buď v nakládané variantě, nebo se ze sýru a zelí chystá výborná pomazánka. Nakládaný hermelín se zelím je variantou klasického nakládaného hermelínu. Do této obměny se zelím patří také uzená klobáska, plnotučná hořčice, cibule, beraní rohy, křen, a koření.
V hermelínové pomazánce hezky ladí jogurt nebo tvaroh. Kromě zelí a sýru se do ní může přidat šunka, cibule, sůl a pepř. Hermelín v zelí je šťavnatá dobrota s nevšední chutí. Aby pomazánka vypadala vesele, můžete na ni dát kousky červené papriky, půlku olivy a posypat pažitkou, nebo petrželkou.
Hermelínové brambory
Hermelínové brambory bývají většinou zapečené a i v tomto případě máte různé možnosti. Vizuálně velmi krásnou a chuťově lahodnou podobou je hermelín uprostřed směsi brambor, slaniny a koření. Jinou variantou je kombinace syrových brambor, hermelínu, cibulí a taveného sýru. Když se při zapékání chutě propojí, vznikne výborná směs, o kterou se strávníci možná i poperou.
Plněný hermelín
Vzhled hermelínu vyloženě vybízí k tomu, aby byl vydlabán a naplněn. Protože se tento sýr hodí k množství potravin, můžete se chuťově vyřádit. Jednou z možností náplně je máslo, vlašské ořechy a česnek, díky kterému bude chuťovka mírně pikantní. Další z variant kombinuje lískové ořechy a sušené brusinky, které dodají šťavnatost a zajímavou chuť. Po rozřezání na trojhránky můžete na každý dát brusinku. Chuťovka tak bude vypadat velmi dekorativně.
Plněné hermelíny vždy lépe chutnají, když je necháte alespoň hodinu rozležet. Ať už zvolíte kteroukoliv variantu náplně, využijete plněný hermelín nejen při oslavách, a když vám přijde návštěva, ale třeba i večernímu uzobávání k televizi.
Zdroje informací:
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/
https://www.potravinarska-skola.cz
https://www.svscr.cz/neni_plisen_jako_plisen/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vynikající chuťovku nebo originální jedlý dárek? Naučte se nakládat sýry do oleje
Zapečený camembert je rychlá dobrota skoro bez práce. Videonávod vám ukáže postup
Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 18 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem sociálních sítí jsou tyhle smažené hermelínové kuličky v listovém těstě. Autor nafotil i postup krok za krokem
Není sýr jako sýr. Tři tipy jak poznat pravý hermelín od ostatních sýrů.
Jak na nakládaný hermelín? Aby se sýr nezkazil, je potřeba správně zacházet se sklenicí, s kořením i s olejem