Krvavá bába neboli Švajnfest: Krkonošský bramborák ze zabijačky má jednu netradiční přísadu, která jej i zajímavě obarví
29. 1. 2023 Vaření
Jitrnice, jelítka, tlačenka nebo ovar – to vše jsou dobroty, bez nichž se žádná klasická zabijačka neobejde. Pokud je zbožňujete, ale láká vás vyzkoušet i něco méně obvyklého, možná vás nadchne švajnfest. Tento krvavý bramborák však asi nejvíc ocení milovníci jelit a prdelačky.
Zabijačkové bramboráky
Švajnfest je jednou z méně známých zabijačkových a masopustních dobrot. Ostatně tímto názvem se často označovala samotná zabijačka nebo i masopustní slavnost. Kromě toho byl jako švajnfest nazýván i specifický bramborák, který se právě během zabijačky na některých místech naší vlasti připravoval. Šlo vlastně o klasický bramborák, který však měl zajímavou tmavou barvu, již mu dodávala prasečí krev. Té bylo při zabijačce dostatek, přidávala se do jelit, dělala se z ní tmavá zabijačková polévka s kroupami zvaná prdelačka a když jí byl přebytek, vmíchala se i do těsta na bramboráky.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nejlepší bramboráky na mnoho způsobů?
Bramboráky byly už za starých časů oblíbeným pokrmem pro všední den, stejně jako další jídla z brambor, jedné z hlavních součástí jídelníčku chudých vrstev. Dělaly se na mnoho způsobů, dokonce i nasladko s jablky nebo povidly, taková specialita se pak označovala jako žid. Obvykle se však kořenily majoránkou a česnekem. Základem bramboráků pak byly vždy syrové moučnaté brambory, které se nastrouhaly, přidala se vajíčka a mouka na zahuštění a hotové placičky se smažily na pánvi nejlépe na sádle krásně dozlatova. Během zabijačky se pak někdy bramboráky dochutily prasečí krví, která jim dodávala i trochu jinou příchuť. Taková specialita byla typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší a najdete ji v mnoha místních kuchařkách ze starých dob.
Švajnfest jako placky
Švajnfest můžete připravit jako úplně klasické bramboráky s tím rozdílem, že do těsta přimícháte rozmíchanou prasečí krev. V případě, že po takových bramborácích zatoužíte a nemáte krev přímo ze zabijačky, je možné se na ni poptat u řezníka, prodává se i v mraženém stavu nebo sušená, kterou jen stačí rozmíchat ve vodě. A jak tedy švajnfest připravíte?
Budete potřebovat: 6 syrových brambor, 1 vejce, pár lžic krupice, 1 lžíce hladké mouky, 3-5 lžic vepřové krve, 2 stroužky česneku, mleté nové koření, drcený kmín, sůl a sádlo.
Postup: Brambory nastrouhejte a česnek rozetřete. Ze všech surovin umíchejte těsto, vytvarujte z něj placičky a ty pak opečte na pánvi na rozehřátém sádle nebo oleji dozlatova.
Bramboráky z pekáčku
Existuje i verze v podobě koláče pečeného v troubě v pekáčku. Ta se pak nazývá krvavá bába. Dáte-li přednost raději bramboráku z trouby, zkuste i tuto specialitu obohacenou o vepřovou krev podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 500 g brambor, 200 g polohrubé mouky, sádlo, mletá pepř, sůl, 1 cibuli a vepřovou krev.
Postup: Očištěné syrové brambory nastrouhejte, přidejte mouku, sádlo, mletý pepř, sůl, nakrájenou cibuli a přimíchejte vepřovou krev. Pečte v troubě na pekáči a podávejte teplé.
Náš tip: V případě, že vás experimenty s krví moc nelákají a dáváte přednost tradičním bramborákům, můžete si je snadno udělat podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křehké těsto snadno a rychle: Vyzkoušejte naši vychytávku
12 nejlepších receptů na bramboráky: Dáte si klasický, dýňový, mrkvový, chlebový nebo plněný zelím a škvarky?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Žid neboli bramborák na sladko: Díky jablkům v těstě má svěží chuť, díky bramborám je krásně křupavý
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou