Nadýchané pečené palačinky Dutch Baby ohromí chutí i originálním vzhledem, o který se postará vysoká teplota
3. 2. 2023 Vaření
Dutch Baby, Dutch Puff nebo German Pancake jsou názvy pro stejný pokrm – nadýchanou palačinku pečenou v troubě na vysokou teplotu podávanou s čerstvým ovocem nebo i naslano. Hotová je za pár minut a úspěch u malých i velkých strávníků je zaručen.
Odkud pochází Dutch Baby?
Slovo dutch znamená v překladu holandský, ale se zemí původu kupodivu nesouvisí. Podle časopisu Sunset je kolébkou tohoto oblíbeného pokrmu rodinná restaurace Manca´s Cafe v USA. A aby zemí, které si přisvojují původ palačinek Dutch Baby nebylo málo, autorem receptu a zároveň majitelem podniku byl německý přistěhovalec Viktor Manc. První nadýchané pečené palačinky byly představeny v první polovině 20. století a originální název vznikl podle tehdy malé dcerky majitele restaurace, která tímto způsobem zkomolila slovo deutsch (německý). Ať už je historka pravdivá nebo jen inspirovaná skutečnými událostmi, nic nemění na tom, že Dutch Baby musí vyzkoušet každý milovník palačinek.
Mohlo by vás zajímat
Originální vzhled palačinky
Efektní vzhled připomínající misku, do které se přidávají oblíbené ingredience, se vytvoří v troubě vyhřáté na vysokou teplotu, ve které se vyšlehané těsto nalité na rozpálenou litinovou pánev hodně nafoukne. Po ochlazení vyndáním z trouby palačinka ihned klesne a zůstanou jí pouze zvýšené, originálně tvarované okraje.
Náplň do Dutch Baby
Vnitřek se nejčastěji plní čerstvým sezónním ovocem, které se posype moučkovým cukrem nebo se palačinka polije javorovým sirupem, ale ozdobit Dutch Baby můžete vším, co máte rádi na klasických palačinkách. Skvěle budou chutnat s oslazeným tvarohem, povidly, domácí marmeládou, zakysanou smetanou nebo čokoládovou polevou.
Slanou verzi si můžete vytvořit potřením palačinky smetanovým sýrem a pokladením například šunkou, podušeným špenátem a strouhaným sýrem. Skvělá je i kombinace krémové ricotty, italské pancetty, nakládaných sušených rajčat a mozzarelly.
Recept na palačinky Dutch Baby
Jelikož se Dutch Baby pečou v troubě a při vyšší teplotě, budete potřebovat litinovou pánev nebo kulatý pekáček se silným dnem o průměru asi 25 cm. Důležité je, aby nádoba měla schopnost dobře držet teplo, jinak výsledek nebude ideální.
Na 1 větší palačinku bude potřeba: 95 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce vanilkového cukru, 3 větší vejce, 200 ml plnotučného mléka, špetka soli, 1 lžíce másla, ovoce, 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy a moučkový cukr na posypání. Místo mléka lze použít i smetanu ke šlehání. Jak na to?
Vejce a mléko vyndejte z lednice o půl hodiny dříve, aby se zahřály na pokojovou teplotu. Troubu nechte předehřívat i s pánví na 220 °C. Pánev musí být opravdu rozpálená, aby se v ní palačinka dostatečně nafoukla.
Do mísy prosejte mouku, smíchejte s cukrem, špetkou soli, mlékem, a rozšlehanými vejci. Směs promixujte na hladké řídké těstíčko nebo použijte šlehač. Nechte 5 minut odpočinout a znovu promixujte. Do rozehřáté pánve dejte rozpustit máslo a jakmile bude rozprostřené po celém povrchu, vlijte palačinkové těsto. Pečte asi 20 minut dozlatova a troubu nechte po celou dobu zavřenou. I trocha chladnějšího vzduchu by způsobila, že těsto okamžitě spadne a nevytvoří se zvýšené okraje.
Pozor, pokud budete sahat na pánev nebo pekáček v troubě, nezapomeňte si brát vždy kuchyňskou chňapku nebo přeloženou utěrku. Nadobí bude opravdu velmi rozpálené!
Jakmile vyndáte pánev z trouby, prostředek palačinky klesne a vytvoří se miska, do které vložte ovoce, zakápněte citronovou šťávou a posypte přes sítko moučkovým cukrem.
Zdroje informací:
tasteofhome.com
thekitchn.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Palačinky jako pro královský dvůr! Jak na těsto, aby byl výsledek skutečně perfektní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Naháč, nahý nebo nahatý dort, naked cake: Víte, co se skrývá pod tímto názvem? Jednoduchý a výborný dort
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Jak správně zalévat rajčata a kam je na balkoně či terase umístit: Pozor na severní stranu, déšť i denní dobu pro zalévání