Gougères aneb sýrové jednohubky z odpalovaného těsta. Pečou se jako věnečky a chutnají famózně
4. 2. 2023 Vaření
Na první pohled vypadají gougères jako klasické malé kobližky, chutí vás ale překvapí. Tyto malé bochánky jsou totiž slané, a navíc se dělají z odpalovaného těsta, což je víc přibližuje k větrníkům nebo profiterolkám. Sýr přidaný do těsta z nich ovšem udělá vynikající chuťovku.
Nejlepší pohoštění nejen k vínu
Chcete připravit nějaké netradiční pohoštění třeba pro návštěvu nebo jen tak na večer k vínu? Přímo ideálním kandidátem jsou gougères (čtěte gužér). Tyto malé slané buchtičky jsou k tomuto účelu jako stvořené. Právě k vínu se tradičně podávají v zemi svého vzniku, ve Francii, konkrétně v Burgundsku. V této oblasti vínu zasvěcené se gougères servírují k vínu přímo ve vinařských sklepech při degustacích. Nejlepší jsou prý s místními vyhlášenými bílými víny z oblasti Chablis.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Populární francouzské pečivo
Gougères jsou ve Francii oblíbeným slaným pečivem, které se pyšní dlouhou historií. Někteří tvrdí, že je prý do Francie již v 16. století přivezla Kateřina Medicejská z Itálie, což by odkazovalo na jejich příbuznost s italskými profiterolkami. Obecně se však má za to, že vznikly až v 19. století v městečku Tonnere, kde je upekl místní pekař a cukrář pan Liénard. Ať už je pravda jakákoliv, francouzské městečko je s těmito slanými bochánky neoddělitelně spojeno, a dokonce tu pořádají i slavnosti na jejich počest.
Gougères jsou vláčné díky sýru
Gougères se připravují v mnoha verzích. Společný je jim sýr přidaný do odpalovaného těsta, díky němuž jsou bochánky uvnitř krásné vláčné a měkké, což vytváří příjemný kontrast ke křupavému dozlatova vypečenému povrchu. Obvykle se používá strouhaný sýr Gruyère, Comté nebo Emmentaler, jsou ovšem i další verze, třeba se sýrem s modrou plísní nebo s čedarem.
O dochucení těsta se postará muškátový oříšek a pepř. Někdy se dělají gougères i plněné houbami, hovězím masem či šunkou. Ty bývají o trochu větší, v průměru mají kolem 10-12 cm. Často pak ani nemají tvar bochánků, ale těsto se peče v koláčové formě.
Originální gougères jsou ovšem malé, mívají kolem 3-4 cm. Podávají se teplé i studené – teplé jako předkrm se salátem, studené k aperitivu. Teplé jsou ale díky rozteklému sýru přece jen o trochu chutnější. Na chuti jim navíc přidá, když je sýrem ještě posypete na povrchu. Jejich příprava je překvapivě velmi snadná, láká-li vás tedy je vyzkoušet, určitě neváhejte. Upéct si je můžete třeba podle následujícího originálního receptu.
Budete potřebovat: 240 g vody nebo mléka, 85 g másla nakrájeného na malé kousky, 1/2 lžičky soli, 130 g hladké mouky, 4 velká vejce, 115 g najemno nastrouhaného sýra Gruyère, plus další na posypání, špetku muškátového oříšku, špetku čerstvě mletého černého pepře, vejce prošlehané s 1 lžící vody na potření gougères.
Postup: V kastrolu smíchejte vodu (nebo mléko), máslo a sůl. Zahřejte a počkejte, až se máslo rozpustí. Odstavte z ohně a přidejte mouku. Pomocí vařečky důkladně vmíchejte mouku, aby nezůstaly v těstě hrudky. Opět vraťte hrnec a za stálého míchání těsto vařte/odpalujte, dokud se vše nespojí v soudržnou hmotu a nevznikne hladké těsto. Pokud máte teploměr, odpalujte, dokud těsto nedosáhne teploty 80 °C. Pak těsto přendejte do kuchyňského robota a hněťte, dokud teplota neklesne na 63 °C.
Poté do těsta za stálého šlehání postupně jedno po druhém přidávejte vejce. Další přidejte až tehdy, kdy se přechozí zapracuje do těsta. Přidejte strouhaný sýr, muškátový oříšek a černý pepř a opět zapracujte do těsta. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s velkým hvězdicovým nástavcem. Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem pak nastříkejte v dostatečných rozestupech malé bochánky. Těsto vyjde na asi 20 gougères. Potřete je vajíčkem smíchaným s vodou a posypejte strouhaným sýrem. Pečte, dokud nejsou gougères nafouklé a zlatohnědé, asi 20 až 25 minut. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte ještě 30 minut v troubě odpočívat.
Náš tip: Máte-li raději sladké, zkuste si upéct z odpalovaného těsta třeba tyto nadýchané věnečky.
Zdroje informací:
Papillesetpupilles.fr
Seriouseats.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Granátové jablko, ovoce lásky: Jak na jeho vyloupání a nejrůznější využití v kuchyni
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
5. 2. 2023 12:14