Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpestření všedního vaření: Tyhle 3 varianty bramborových muffinů musíte vyzkoušet, příprava je snadná, chuť božská
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Běžný den a brambory jdou báječně dohromady. Co si z nich tentokrát připravit něco trochu jiného, než polévku, kaši, nebo zapečené brambory? Bramborové muffiny můžete nakombinovat s různými surovinami. Přichystejte si výborné jídlo.

Bramborové muffiny

Muffiny nemusí být vždy sladké, existují i slané varianty. A právě jednou z nich jsou i bramborové muffiny. Brambory jsou vděčnou surovinou, která se hodí k masu, sýrům i zelenině.

Muffiny si můžeme dát doma ke svačině, obědu i k večeři, ale snadno je i vezmeme do školy, nebo do práce. Výborné jsou samotné, hodí se k nim některý ze zeleninových salátů, ale poslouží i jako příloha k masu. V těchto slaných košících se dobře uplatní i bylinky, jako je petrželka, pažitka, rozmarýn, tymián a na chuť nesmí chybět ani cibule a česnek.

Běžný den

Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Bramborové muffiny se zeleninou

Bramborové muffiny se dají připravovat z vařených brambor, ale také z bramborové kaše. Na přípravu varianty s vařenými bramborami si přichystejte: 400 g vařených brambor, pepř, sůl, špetku chilli koření (volitelné), 1 cibuli, 1 mrkev, malou cuketu, 1 papriku, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1/4 lžičky kypřícího prášku a olej.

Jak na to? Brambory uvařte ve slané vodě a nechte vystydnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Papriku očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Omyjte cuketu a nastrouhejte ji na struhadle nahrubo. Nastrouhaný obsah zmáčkněte a odlijte šťávu. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Zbývající zeleninu přidejte k cibuli, opepřete, osolte, případně přidejte chilli. Směs poduste a nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 170 °C. Brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Opepřete, osolte, přidejte vejce, mouku s kypřicím práškem a vystydlou zeleninu. Směs promíchejte. Připravte si košíčky na muffiny a naplňte je těstem. Dejte je na plech a ten strčte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 15-20 minut.

Náš tip: Jednoduchou variantou jsou také tyto muffiny (z vařených nebo syrových brambor), ozdobené zakysanou smetanou, červenou řepou a křenem.

Náš tip: Někdy si zase můžete třeba vyzkoušet tyto výborné brokolicové muffiny podle našeho videoreceptu:

Muffiny z bramborové kaše

Bramborové muffiny je také možné připravit ze zbytků bramborové kaše. Můžete si pohrát s chutěmi a zvolit třeba jako hlavní ingredience špenát a sýr. Sýr se dá využít chuťově výraznější, jako je typ parmazán, cheddar. Špenát je ideální oblanšírovat (rychle a krátce povařit a následně prudce ochladit v ledové vodě) a krátce podusit.

Na 12 muffinů z bramborové kaše budete potřebovat: zhruba 3 hrnky bramborové kaše, 2 vejce, 1 hrnek podušeného špenátu, 1 hrnek nastrouhaného sýru, 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulku, špetku pepře a olej.

Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Vejce rozklepněte a zamíchejte do bramborové kaše. Špenát oblanšírujte, nakrájejte nadrobno. Poduste ho v kastrolku na trošce vody. Cibulku oloupejte a nakrájejte najemno a dejte ji ke kaši. Sýr nastrouhejte a přidejte do směsi. Ještě prolisujte česnek a spolu s pepřem ho vmíchejte do směsi.

Pokud máte kovovou formu, tak ji vymažte, u silikonových formiček to potřeba není. Naplňte formičky nebo formu a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova. Trvá to zhruba půl hodiny. Muffiny vytáhněte a nechte je pár minut vychladnout, aby šly lépe vyklopit.

Náš tip: Když pracujete s bramborovou kaší, bylinkami, případně sýrem, a česnekem, už nejspíš nebudete potřebovat sůl. Směs bude slaná i tak. Vůni muffinům dodá i pokrájená a opečená anglická slanina.
Milovníci sýrů mohou vyzkoušet jejich kombinaci ve slaných muffinech.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více