Pečeme s Ivou: Velikonoční zajíčci ozdobí každý sváteční stůl a potěší všechny koledníky. S jejich přípravou rády pomohou i děti.
6. 4. 2023 Vaření
Ať je upečete ze slaného rohlíkového těsta, nebo ze sladkého mazancového, pokaždé se zajíčci stanou ozdobou velikonočního stolu i vítanou součástí výslužky malým koledníkům. Vyzkoušejte je upéct! Jejich tvarování není nijak složité.
Když pekařka promluví...
Velice jednoduché, okaté zajíčky můžete upéct vlastně kdykoliv během roku. Teď, na Velikonoce, se mohou stát nejen dobrou svačinkou pro vašeho prcka, ale hlavně velmi zajímavou součástí výslužky pro malé koledníky.
Co budeme na slané zajíčky potřebovat?
- 250 g vody
- 50-60 g oleje
- 1 lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- 10-12 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto.
Při zadělávání těsta bez domácí pekárny rozmícháme v troše vody lžičku cukru, 1-2 lžíce mouky (z přichystaného množství surovin) a všechno droždí a necháme vzejít kvásek. Po 20 minutách přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 45-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 12 dílů. Z každého uděláme malou bulku a necháme 5 minut odpočinout.
Pak z bulky vyválíme oválné kolečko, veliké asi jako větší dlaň a čtyřmi zářezy připravíme ke tvarování zajíčka. Při ohýbání špiček tváří dáme pozor na to, abychom je do podkladu zamáčkli – jinak se může stát, že se při pečení celý zajíček „rozvine“ a zdeformuje. Vykrojený trojúhelník mezi oušky použijeme na zaječí nos. Na očička v podkladu nastříhneme malé dírky, do kterých hluboce zapíchneme dýňové jadérko nebo je obě špičkou napřed zasuneme pod ohyb „tváří“.
Necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210 °C / 15 minut – pohledem kontrolujeme barvu).
Drobečky z ošatky
- Zajíčky je opravdu možné dělat z jakéhokoliv kynutého těsta, slaného nebo sladkého.
- U sladkých zajíčků použijeme na očička rozinky (celé nebo nakrájené na větší kousky).
- Trojúhelníky mezi oušky nařízněte raději trochu širší. Ty hodně úzké pak vypadají na upečených zajíčcích spíš jako ptačí zobáčky než čeníšky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kuchyňský dřez
7 velikonočních dobrot pro malé i velké koledníky: Připravte originální pohoštění podle skvělých receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03