Velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 133,28 g |
Tuky | 134,16 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 693 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 3. 2024 13:08
Na poprvé myslím dobrý :)
27. 3. 2024 13:06
Já jen z 300g mouky. Pro nás to stačí. Manželovi jsem dala do těsta rozinky. Jinak se krásně pracuje s těstem.
7. 4. 2023 18:11
Upečeno z poloviční dávky, dala jsem tedy hladkou mouku, jak jsem zvyklá u kynutého těsta a na poloviční dávku 250 ml mléka. S těstem se pracuje skvěle. Po vyzkoušení by mohly být jidáše malinko sladší, ale med nahoře sladkost doplní, popř. je ještě pocukrujeme. Přidávám fotku.
7. 4. 2023 10:12
Skvělé těsto, krásně se s ním pracovalo
6. 4. 2023 22:26
Výborné těsto a v kombinaci s novým robotem úplně dokonalé. Nečetla jsem komentáře předem takže jsem nechala poměr surovin jak je v receptu a těsto jsem během kynutí dvakrát nechala v robotu zpracovat. Tak dobré jidáše jsem ještě neměla. Velmi děkuji
5. 4. 2023 10:59
Mňam. Výborné!! 👌👩🍳 Děkuji za recept… 😊😋
11. 1. 2023 18:03
Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh. Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí. Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený. Přikládám fotky.
26. 2. 2022 15:56
Děkuji,dnes upečeno.
3. 4. 2021 18:07
Výborný recept
3. 4. 2021 07:35
Doporučuji dát dvojité množství mléka, jinak těsto bude tuhé, nenakyne a špatně se s ním bude pracovat. Pekla jsem 15 min na 170 ° C. Jidášci byli výborní.
15. 4. 2020 12:37
Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh. Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí. Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený. Přikládám fotky.
8. 4. 2020 18:56
Super by bylo upravit to mléko na 0,5L celkem podstatné nějak sem nečetl co píšete a zkusil a jako aprílový recept dobrý vtip
16. 4. 2017 17:28
Musíme potvrdit, že množství mléka je příliš malé. Jinak "JIDÁŠCI" jsou úžasní a společně s mou dcerou jsme si pečení užily.
12. 4. 2017 10:13
po menší úpravě to je dobré. S úpravami těst mám zkušenosti, takže v pohodě. I sušenky na rozvoj pěti smyslů jsem si musel upravit a to je mnohem složitější, než tohle. Každopádně jsem rád, že tu ty recepty dáváte, je to rychlý mustr. F.
11. 4. 2017 22:54
Super recept, jen jsem dala o lžíci více cukru ( máme rádi více sladké ) a mléka tak nějak odhadem, ale bylo ho určitě více.. Povedli se a ve čtvrtek nanovo, jelikož už nejsou
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 16 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 17 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 17 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 5 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 10 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 11 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 11 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 12 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 12 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 12 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 15 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně ochutit mazanec? Patří do něj hlavně rozinky a mandle nebo citronová kúra, voňavého koření stačí jen špetka
Pět tradičních velikonočních moučníků: Klasiku v podobě mazance doplní medové jidášky, vajíčka z perníku i boží milosti
Desatero rad na téma Velikonoce: Znáte velikonoční tradice? Poradíme s přípravou výborné nádivky a beránka
Další recepty
Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
74 názorů