Liptovské droby: Křupavou klobásku z brambor zjemní škvarky a navoní majoránka. Dobrota z podhůří Tater je jednoduchá, a přitom levná
11. 5. 2023 Vaření
Slovenský Liptov je kraj vyhlášený mnoha specialitami. Právě odsud pocházejí slavné pokrmy z brambor, jako jsou halušky či pirohy. Ty seženete na celém Slovensku, liptovské droby jsou však specialitou přímo v tomto kraji pod Vysokými Tatrami a jsou zde na ně patřičně hrdi.
I klobásy z brambor chutnají báječně
Liptovské droby jsou jednou z výjimečných specialit, které nikde jinde neseženete. Tyto unikátní klobásy připomínající naše jitrnice jsou specifické tím, že se skládají převážně z brambor, které v nich doplňují škvarky nebo slanina či bůček a vepřové sádlo. Stejně jako klasické klobásy nebo jitrnice se pak plní do vepřových či hovězích střívek.
V současnosti je sice Liptov jednou z nejoblíbenějších turistických oblastí Slovenska, v minulosti šlo o chudý kraj a brambory byly hlavní potravinou místních lidí. Začaly se tu pěstovat během 18. století, když kraj postihla velká neúroda obilí. A protože tu byly pro pěstování brambor ideální podmínky a půda, velmi se jim tu dařilo a staly se tu tak oblíbenou potravinou. Dokonce natolik, že se jim začalo říkat druhý chléb, dodnes jsou tu známé pod lidovým názvem švábka a dokonce se tu pořádal i speciální bramborový festival Švábkafest, který je připomínkou místní bramborové tradice.
Mohlo by vás zajímat
Brambory z Liptova jsou vyhlášené
Z bramborového těsta na Liptově vyrábějí nejen halušky, ale i kaše a různé druhy koláčů, a hlavně právě liptovské droby, které byly již dlouhá léta oblíbeným jídlem na různých jarmarcích, oslavách a hodech. První zmínka o této bramborové specialitě pochází z roku 1930, první recept na liptovské droby pak byl uveřejněn v kuchařce Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl, která vyšla roku 1944. Receptury na liptovské droby se předávají z generace na generaci a v průběhu let vyvinula spousta variant.
Roku 2021 však byla vybrána jednotná receptura a od té doby jsou opatřené titulem Evropské unie Chráněné zeměpisné označení. Ty pravé tak vyrábí na Liptově jen pár výrobců a jejich kvalita se přísně kontroluje. Liptovské droby najdete nejen na jídelníčku mnoha místních tradičních restauracích, na Slovensku si je můžete koupit i v obchodech, pak si je osmažit doma na pánvi a vychutnat si je nejlépe s kysaným zelím, nakládanou červenou řepou, čerstvým křenem nebo beraními rohy.
Jak na pravé liptovské droby
Pravé liptovské droby se vyrábějí stále řemeslným způsobem z brambor nastrouhaných najemno. Tato bramborová směs se pak dochutí kořením (pepřem a majoránkou) a hlavně osmaženou slaninou nebo pomletými škvarky, nasekanou osmaženou cibulkou a česnekem. Důležité je přidat i dostatek sádla, aby droby nebyly vysušené. Někdy se navíc zahušťují ještě moukou a krupicí. Celá tato směs se pak plní do střívek, jež se zakončí špejlí jako jitrnice.
To již vyžaduje trochu zručnosti, pokud ale máte zkušenosti s výrobou klasických klobás, nebude to pro vás určitě problém. Hotové droby měřící mezi 10 až 25 cm a vážící 100-300 g se nakonec uvaří a nechají vychladnout. Pokud vás láká tuto slovenskou pochoutku vyzkoušet, můžete si pro ni zajet na Slovensko nebo si ji doma udělat sami podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 kg brambor, 100 g škvarků, sůl, pepř, 1 menší cibuli, česnek a majoránku podle chuti a vepřová střívka.
- Syrové brambory nastrouhejte najemno, česnek také (nebo ho prolisujte), cibuli oloupejte a nasekejte najemno a škvarky umelte.
- V míse vše smíchejte, včetně koření. Propláchněte střívka a napěchujte do nich hmotu a zašpejlujte jako u jitrnic.
- V hrnci přiveďte k varu dostatek vody, opatrně do ní vložte hotové droby a vařte je asi 10 minut na mírnějším plameni. Kontrolujte, aby nepopraskaly.
- Nakonec je ještě dozlatova osmahněte na sádle z obou stran, případně upečte v troubě na sádlem vymazaném plechu. Doba pečení je asi 30 minut, nakonec můžete zapnout ještě gril, aby se krásně opekly dokřupava. Opět spíš pozvolněji, ať neprasknou.
Nás tip: Z brambor si můžete udělat také tyto vynikající bramborové placky podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 17 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Komentáře
11. 5. 2023 20:42