Krupicový svítek v mléce, to je slaďoučký dezert z krupice podle Sandtnerky. Žloutkový krém pozvedne chuť do nebeských výšin
12. 5. 2023 Vaření
Když se řekne svítek, možná si představíte ten, co se dřív dával do polévky a nahrazoval nudle nebo knedlíčky. Naši předkové si jej navíc vychutnávali i s omáčkou místo knedlíků a nebo nasladko se skořicí. Tento sladký krupicový nákyp byl nejlepší teplý a dokázal zahřát i na duši.
Svítek nejen do polévek
Na svítek si dnes pamatuje málokdo, naši předkové jej však připravovali běžně a poměrně často. Nebylo to vlastně ani tak těžké, neboť jako svítek se kdysi označovaly různé pokrmy. Většinou měl ale svítek podobu jakési nadýchané omelety nebo nákypu z vajíček, který se po upečení na pánvi nebo v troubě stáčel do ruličky jako palačinky. A protože se svinulo, říkalo se mu právě svítek.
Svítek se často dělal jako vložka do polévky. Pokud byste se podívali do slavné prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, našli byste v ní celou řadu svítků do polévky – od piškotového, přes třený, bramborový, šunkový, jaterní, či houskový až po masový, zeleninový nebo dokonce mozečkový. Vždy však měl podobu jakési placky nebo „buchty“, která se připravovala z vajec a mouky a nakonec se nakrájela na kostičky nebo na proužky a podávala v již zmiňované polévce nebo omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Sladký krupicový dezert
V minulosti byl svítek i oblíbeným dezertem. Krupicový svítek se vařil zejména v chudých rodinách, neboť krupice byla dostupnější než klasická mouka. V dřívějších dobách se navíc krupice vařila často jen ve vodě. Pokud se podařilo získat mléko, připravovala se v něm krupičná kaše, která se následně nechala ztuhnout a pak se nakrájela na kousky, které se smažily na másle, případně se nechaly podusit s cukrem a skořicí, dokud nevznikl křupavý zlatohnědý povrch.
Svítek podle Sandtnerky
Krupicový svítek měly v oblibě hlavně děti, neboť byl takovou vylepšenou zapečenou verzí krupicové kaše. A když se navíc nákyp zalil lahodným žloutkovým krémem, chutnal naprosto úžasně. Pokud vás tento netradiční starý dezert láká, můžete si ho připravit rovnou připravit podle receptu vyhlášené kuchařky Marie Janků-Sandtnerové.
Budete potřebovat: 300 g másla, sůl, citronovou kůru, 40 g cukru, 2 žloutky, 130 ml mléka, 120 g krupice, sníh ze dvou bílků, 750 ml mléka, 60 g cukru a vanilku nebo vanilkový cukr, 10 g másla a 10 g mouky na vymazání formy. Na krém si připravte: 125 ml mléka, 40 g cukru, 2 žloutky, kousek vanilkového lusku.
- V míse utřete máslo a sůl, pak přidejte cukr, citronovou kůru a žloutky a vše třete 15 minut. Do utřených žloutků, přidávejte po lžičkách krupičku, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků.
- Menší dortovou formu nebo kastrol vymažte máslem, vysypejte moukou, těsto do ní rozetřete a svítek upečte v troubě rozehřáté na 170 °C dozlatova.
- Upečený prochladlý svítek nakrájejte na podélné dílky, dejte do větší nádoby, zalijte studeným mlékem smíchaným s cukrem a vanilkou, dejte vše na plotnu na mírný oheň a zahřívejte tak dlouho, až se všechno mléko do svítku vsákne. Pak přendejte svítek na mísu. Mezitím si připravte krém.
- Studené mléko nalijte do misky, přidejte do něj cukr, žloutky a vanilku a prošlehejte. Pak misku postavte na hrnec odpovídající velikosti, na jehož dno nalijete trochu vody, přivedete ji k varu a takto ve vodní lázni uvařte při mírné teplotě a za stálého šlehání hustší krém. Ještě horký krém pak nalijte na svítek a můžete podávat.
Náš tip: Milovníci krupice si mohou připravit klasickou krupicovou kaši podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Devatero druhů krůtího masa se hodí k přípravě mnoha receptů. Nechte se inspirovat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Zapomenuté vložky do polévek: Ochutnejte piškotový svítek či vaječné krupky podle Sandtnerky
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu