Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč
2. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Fialově zbarvené bonbóny ve tvaru drobných kvítků fialek si spojuje s dětstvím hned několik generací. Pochutnávaly si na nich praprababičky již ve 20. letech minulého století, přesto jsou považovány za socialistickou cukrovinku, a na poutích nebo v cukrárnách je seženete i dnes.
Omamná vůně fialek
Bonbóny známé jako fialky jsou jednou z tradičních cukrovinek z pouti. Maminky je tam kupovaly svým dětem již na počátku minulého století, pak se na ně na nějakou dobu pozapomnělo, ale někdy ke konci osmdesátých let se objevily znovu. Fialky jsou výjimečné nejen svým specifickým aromatem připomínajícím opojnou vůni těchto drobných kvítků, ale i tvarem. Dřív vypadaly jako opravdové fialky, později měly jen jednoduchý kulatý tvar květiny s okvětními lístky.
Říká se, že v minulosti prý chutnaly mnohem lépe a jejich chuť byla mnohem výraznější a byly i mnohem voňavější. Pamětníci vzpomínají, jak byly kdysi dávno vystaveny v obchodech ve velkých skleněných dózách a prodávaly se na váhu za korunu (za 10 dkg) do velkých papírových kornoutů nebo sáčků společně s dalšími tvrdými bonbóny, jako byly třeba atlasky nebo ledovky. Kornouty s bonbóny si pak lidé nosili do kina, kde se mlsaly místo dnešního popcornu. Pro zuby to sice nebyla žádná sláva, ale ta chuť a vůně stály za to.
Mohlo by vás zajímat
Pochoutka z opravdových fialek
Fialky jsou u nás sice známé jako klasické tvrdé bonbóny na cucání, jejich předobrazem ale zřejmě byly cukrovinky z opravdových fialek, které se prodávaly v Rakousku-Uhersku, odkud se dostaly k nám, a fialky se pak zřejmě staly jejich napodobeninou. Tato sladká voňavá dobrota byla hitem vyhlášené vídeňské cukrárny Demel, jejíž historie sahá až do konce 18. století.
Místní fialky se vyráběly z květů fialek, které se usušily a pak kandovaly. Když jste je vložili od úst, rozlila se vám v nich přímo opojná chuť připomínající vůni fialek. Bonbóny byly tak úžasné, že je milovala samotná císařovna Sisi, které je doručoval do paláce sám majitel cukrárny pan Demel. A víte, že kandované kvítky můžete ve Vídni ochutnat i dnes? Stejně jako ty naše české bonbónové fialky, které sice tak omamně nevoní, ale jako vzpomínka na dětství fungují skvěle.
Náš tip: Pokud by vás lákalo si připravit domácí kandované fialky nebo jiné květy, můžete to zkusit podle našeho ověřeného receptu.
Zdroje informací:
Demel.com: Candied Violets
thespruceeats.com: Candied Violets
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kulinární putování po Vídní: Kde si dát Sachr, kam zajít na buchty a kde vám dají řízek přes celý talíř?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít fialky v kuchyni? Vyzkoušejte oblíbené tipy na zpracování violky vonné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Komentáře
9. 6. 2023 11:29