Jak využít fialky v kuchyni? Vyzkoušejte oblíbené tipy na zpracování violky vonné
Jednou z nejdříve kvetoucích bylinek na jaře jsou půvabné violky vonné (fialky) s jemnou vůní. Fialky lidové léčitelství používá v kosmetice i v kuchyni. Víte, že jsou vhodné i ke zdobení dezertů a různých sladkých zákusků?
Jak využít květy fialek
Krásné malé kvítky můžeme v malém množství používat ke zdobení především ve sladké kuchyni, ale stačí vždy jen několik květů, netrháme ani nekonzumujeme větší množství fialek. Fialové kvítky violky vonné lze kombinovat s květy její příbuzné, violky trojbarevné (macešky).
- Z krásně zbarvených a jemných květů můžete připravit sirup (med), který příjemně ochutí nápoje a lidové léčitelství ho doporučuje proti kašli.
- Čerstvě utržené květy se mohou používat ke zdobení moučníků, salátů a různých jídel. Vždy přidáme jen několik kvítků.
- Květy jsou pěkné jako ozdoba nápojů, jednoduše je po utržení necháme zmrazit zalité vodou v tvořítku na led (v kostkovači).
- Něžné kvítky naše babičky namáčely v rozšlehaném bílku, obalovaly v cukru a pak sušily. Kandované květy používaly ke zdobení moučníků.
Jak využít fialkové listy
Menší množství nasekaných listů může být zajímavou součástí jarní bylinkové polévky, zeleninových salátů nebo velikonoční nádivky (hlavičky). Listy jsou močopudné a pomáhají při odkašlávání. V Encyklopedii léčivých rostlin (Dr. Pamplona-Roger) se píše: "Listy violky vonné mají podobné vlastnosti jako květy, ale v daleko větší míře vyvolávají pocení a mají silnější močopudné a projímavé účinky."
Fialky najdeme na travnatých osluněných plochách a často rostou na trávnících venkovských zahrad. Sbíráme je vždy pouze na čistých lokalitách.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 8 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 9 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 19 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké bylinky a natě použít do jarní polévky? Užitečné rostliny najdeme na zahradě i ve volné přírodě
Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Komentáře