Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ten nejlepší bezinkový sirup s citronem: Jednoduchý postup podle našich babiček funguje dodnes a zvládne jej každý
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Černý bez právě kvete, a to je příležitost využít květy i v kuchyni. Jednou z možností je sirup. Hodí se nejen do osvěžujících limonád, ale také na pečení, což oceníte zejména v zimních měsících.

Jak využít květy černého bezu

Černý bez je jedinečnou bylinou, ze které využijeme květy, ale i plody. Smetanové, až nažloutlé květy úžasně voní a sbírají se za suchého počasí v květnu a červnu. Připravit si z nich můžeme čaj, který se bude hodit během podzimu a zimy, vychutnat si ho můžeme i v podobě sirupu.

Výroba sirupu je rychlá a velmi jednoduchá. Sirup má jemnou chuť bezových květů a krásně osvěží v letním období. Ze sirupu jde připravit nejen limonáda, ale i různé koktejly, můžeme ho přidat do čajů, ale také do dezertů, případně je v létě ideální do zmrzliny, nebo do sorbetu

Jak získat květy z černého bezu

Květy černého bezu budeme hledat tam, kde nejezdí auta a je čistá příroda. Na dobu sklizně si vybereme den, kdy je sucho. Nesmí být po dešti a už vůbec ne při něm. Na pomoc si vezmeme nůžky a květenství odstřihujeme opatrně, aby se zachoval cenný pyl.

Co je potřeba na sirup z černého bezu

Na sirup budeme potřebovat květ černého bezu, krupicový cukr, vodu, případně citrony a kyselinu citronovou. Jako sladidlo se obvykle používá krupicový cukr, můžeme zvolit i třtinový cukr, ale také alternativní způsoby slazení, jakými jsou melasa, stévie nebo třeba ječný slad. 

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak připravit sirup z květů černého bezu

Na 2-3 l sirupu budete potřebovat: 30 bezových květů, 2 kg krupicového cukru, 50 g kyseliny citronové, 2 velké chemicky neošetřené citrony a 2 l vody.

Jak na to? Bezové květy lehce protřepejte (zbavíte se malých broučků a nečistot) a dejte je do mísy nebo velké sklenice. V konvici převařte vodu a nechte ji zchladnout. Pak ji nalijte na květy. Citron rozpulte a vymačkejte z něj šťávu, kterou nalijte ke směsi. Druhý citron nakrájejte na kolečka a přidejte je do vody. Nakonec nasypejte   kyselinu citronovou a směs nechte 24 hodin louhovat.

Připravte si důkladně vyčištěné sklenice a víčka. Druhý den tekutinu přeceďte přes pláténko nebo gázu do hrnce, přidejte cukr a za občasného míchání ji zahřejte. Po rozpuštění cukru slijte sirup do lahví.

Náš tip: Připravte si bezový sirup podle tohoto videoreceptu:

Jak uchovat bezový sirup

Sirup je třeba brzy spotřebovat, skladujte ho proto v ledničce. Pokud chcete, aby vydržel déle, nalijte ho do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a zavařte při 85 °C po dobu 20 minut. Nechte vychladnout.

Další možností, jak sirup uchovat, je jeho zamražení. Nalijte ho do nádoby, která smí do mrazničky (vhodnější jsou menší nádobky, abyste je mohli průběžně odebírat), a v případě potřeby je vyndejte a nechte rozmrazit. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více