Domácí housky: Správně vzešlý kvásek jim dodá nadýchanost, máslo jemnost a vůni a jejich příprava není vůbec složitá
20. 7. 2023 Vaření
Voňavé nadýchané pečivo, které nemá nic společného s občas trochu „plastovou“ potravinou z některých obchodů, určitě přijde k chuti. Domácí houstičky pekly naše babičky a jejich typická vůně byla nezapomenutelná.
Proč upéct domácí housky
Babičky jim říkaly žemle a jejich vůně byla pověstná. Na to, proč se pustit do přípravy domácího pečiva, existuje jednoduchá odpověď. Vynikající a na patře se rozplývající houstičky skvěle nastartují den.
Kupované housky a rohlíky v supermarketech často bývají gumové a s těmi domácími se nedají srovnat. S pár triky navíc není příprava složitá a zvládne ji i začátečník v kuchyni.
Přesto je před přípravou třeba myslet na to, že pečivo chystáme z kynutého těsta a to je určené k rychlé spotřebě. Nejlepší je ho sníst do 24 hodin od upečení. S přibývajícím časem totiž ztrácí nadýchanost a vláčnost.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na přípravu housky
Na housku je potřeba pouze pár ingrediencí. Stačí mouka, tuk, vejce, sůl a kvásek. Ten připravíme z droždí, cukru a mléka. Housku můžeme také navrch posypat. Někdo dává jen hrubozrnnou sůl a kmín, variantou je třeba mák, i sezamová a slunečnicová semínka.
V případě kynutého těsta je důležité, aby potraviny nebyly studené. Mléko by nemělo být ani studené ani horké. Ani v jednom případě by se proces kynutí nenastartoval. Aby se housky povedly a hezky nakynuly, je také třeba těsto dobře uníst.
Mohlo by vás zajímat
Jak se plete houska
Plést housku můžeme třeba tak, že těsto rozdělíme na dílky. Z každého vytvoříme malou bulku. Necháme ji odpočinout, stačí 5–8 minut. Pak bulku rozválíme do "šišky" a z ní vytvoříme tři prameny. Případně prameny lehce povytáhneme do délky a upleteme klasický cop. Existují i další varianty pletení.
Jak se peče houska
Než dáme housky do trouby, je třeba nechat všechny upletené housky na plechu dokynout. Rozklepneme vejce, rozkvedláme ho a potřeme jím housky. Housky můžeme potřít ale i vlažnou vodou a případně posypat solí a dalšími ingrediencemi. Pak dáme housky do trouby vyhřáté na 200–220 °C a pečeme asi čtvrt hodiny.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak upéct domácí housky
Na housky jako od babičky budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 500 g celozrnné pšeničné mouky, 1 máslo, 84 g droždí, 0,5 l mléka, lžička cukru, 2 vejce + 1 vejce na potření a 4 rovné lžičky soli. Na posyp: kmín, sezam a slunečnicová semínka.
Jak na to? Máslo vyndejte z lednice a nechte povolit. Odvažte si hladkou mouku do velké mísy. Do misky nalijte trochu vlažného mléka, přidejte cukr, rozdrobte kvasnice mírně posypte moukou z odváženého množství. Nechte vzejít na teplém místě zakryté utěrkou. Trvá to asi čtvrt hodiny.
Do mísy s moukou přisypte celozrnnou mouky. Přidejte povolené máslo, zbytek vlažného mléka, rozklepněte vejce a přilijte vzešlý kvásek. Dobře vypracujte těsto, vytvořte bochánek a opět nechte kynout na teplém místě, zakryté utěrkou, asi půl hodiny.
Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Upleťte housky a pokládejte je na plech. Počítejte s tím, že trochu nabudou, tak je dávejte trochu dál od sebe. Nechte dokynout asi 15-20 minut. Troubu předehřejte na 200-220 °C. Do skleničky rozklepněte vejce a mašlovačkou těsto potřete. Posypejte třeba hrubozrnnou solí a kmínem. Hotový plech dejte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit banketky? Drobné houstičky podáváme k masu nebo plníme jako minibagetky
Krémová míchaná vejce skvěle nastartují váš den. Návod vám ukážeme ve videu
Mýty vs. fakta: Je žitné pečivo vážně zdravější než to z bílé mouky?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 2 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 15 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Pečivo tuze voňavé, nadýchané, a přeci s pevnější a tmavší střídou. Takové jsou chlebulky
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Jak se pletou housky. Video předvede tři jednoduché postupy pro jejich dokonalý vzhled