Kuřecí maso se smetanovou omáčkou: Omáčku báječně zjemní strouhaná cuketa a pro krémovou chuť je lepší tučnější smetana
9. 8. 2023 Vaření
Smetanové omáčky jsou oblíbené napříč generacemi. Jsou vydatné a syté a dodají báječnou šťavnatost a chuť i suššímu masu. Jako příloha se k nim hodí knedlíky a rýže, ale také těstoviny či brambory.
Jak se dělá smetanová omáčka
Smetanová omáčka je poměrně rychlá a vydatná. Můžeme si ji připravit v několika variantách. Jednou z možností je přidat do ní sýr, jindy se přidává zelený pepř, ale také ji můžeme připravit s cuketou.
V létě míváme takový nadbytek cuket, které jsou variabilní ve sladké i slané kuchyni, že se občas bojíme, aby na nás nevykoukla z hrnku čaje.
Smetanovou omáčku můžeme podávat s těstovinami, s vepřovým masem, výborně ladí také se šťavnatým kuřecím masem.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na smetanovou omáčku
Na smetanovou omáčku je třeba mléko, smetana, mouka a sůl. Různé varianty pak mají dochucení v případě koření, případně bylinek. Je možné přidat již zmíněnou cuketu, na ochucení česnek a vonět může po bazalce.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit smetanovou omáčku ke kuřecímu masu
Na přípravu smetanové omáčky je většinou potřeba mléko, které ohřejeme a přivedeme k varu. V troše smetany rozkvedláme mouku a za stálého míchání ji vlijeme do horkého mléka a zvolna provaříme na mírném ohni přinejmenším čtvrt hodiny. Nesmí se připálit. Nakonec ochutíme solí.
Pokud se bojíme sražení smetany (většinou se to ale stává u zakysané varianty), tak sáhneme po tučnější smetaně. Ta je totiž stabilnější. Dobrou zkušeností, jak zamezit znehodnocení jídla, je vyndání smetany včas z lednice, aby získala pokojovou teplotu.
Dnešní varianta není s mlékem, ale s vodou nebo kuřecím vývarem. Zajímavou ingrediencí je v ní právě nastrouhaná cuketa. Mladá cuketa bývá krásně šťavnatá a můžeme ji využít celou. Ze staršího kusu slupku oloupeme a vyndáme semínka.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…
Jak na smetanovou omáčku s kuřetem a cuketou
Na tento pokrm si připravte: 500 g kuřecích prsou, 1 malou cuketu, jednu 12% smetanu na vaření, 2 velké stroužky česneku, asi 700 ml vody či kuřecího vývaru, 1 lžičku sušené bazalky, 1 lžíci hladké mouky, olej, pepř a sůl.
Jak na to? Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky a opepřete je. Připravte si vyšší pánvičku a rozehřejte v ní olej. Přidejte maso a krátce ho orestujte. Podlijte ho vodou a osolte. Česnek oloupejte, rozmačkejte a přidejte k masu. Společně duste deset minut.
Cuketu omyjte a nastrouhejte ji nahrubo. Přidejte ji do pánve. Ohřejte vodu nebo vývar a přilijte k masu. Duste deset minut. Z mouky a vody si v menším hrnku připravte záklechtku a vlijte ji ke směsi. Přisypte bazalku a vařte alespoň čtvrt hodiny. Nakonec vlijte smetanu a ještě pár minut povařte. Jako přílohu můžete podávat rýži, těstoviny, ale i knedlík.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Jak si naplánovat zdravé jídlo na běžný den? Tohle byste měli mít ve spíži a v lednici