Smetana dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť
Smetana je základní složkou mnoha kulinářských pokladů a dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a má mnoho různých použití od slaných omáček po sladké dezerty. Smetana se získává oddělením tuku od mléka. Nejčastěji se používá kravské mléko, ale smetanu lze vyrobit i z kozího nebo ovčího mléka.
Druhy smetany
Existuje několik typů smetany, které se liší podle obsahu tuku a použití.
- Smetana na šlehání má vyšší obsah tuku a je vhodná ke šlehání na šlehačku.
- Smetana na vaření se používá ke zjemnění omáček a polévek.
- Zakysaná smetana se hodí do dezertů, ale i některých slaných pokrmů.
- Zahuštěná smetana se často používá do kávy, ale i různých dezertů.
- Sušená smetana se dá použít do kávy i do sladkých pochoutek.
Tip: Existuje i smetana bez laktózy, která je vhodná pro ty, kteří s ní mají problémy.
Nejoblíbenější recepty ze smetany
Smetana je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a nachází uplatnění ve velkém množství receptů. V oblibě jsou smetanové omáčky, jako je koprová, houbová, fazolková či křenová, ale používá se i ke zjemnění třeba svíčkové. Bývají součástí krémových polévek (brokolicová, dýňová atd.) i některých masových směsí. Nesmíme opomenout ani využití ve sladké kuchyni, kde se používá především k přípravě lehkých krémů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 11 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39