Bramborové škvarkové placky božsky chutnají, jsou rychlé a snadné. Báječnou šťavnatost i vůni dodají škvarky
13. 9. 2023 Vaření
Zbyly vám uvařené brambory? Připravte si bramborové škvarkové placky. Toto jídlo je obyčejné, jednoduché, a přitom lahůdka. Můžete si je přichystat nasucho i osmažit na oleji. Díky škvarkům jsou vynikající.
Využití vařených brambor
Zbylé uvařené brambory často překážejí v lednici a čekají na verdikt: co s nimi? Většinou po jejich dojedení nikdo netouží. Je ale škoda vyhodit je do koše. Mají skvělé využití třeba právě v podobě bramborových placek. Ty je možno přichystat naslano i nasladko. Výbornou variantou jsou bramborové placky se škvarky. Tato tradiční pochoutka totiž, i když naprosto nedietní, jídlo krásně provoní. Ať už jsou v jakékoliv podobě, krásně se hodí jako vydatné jídlo. A doplnit ho můžeme třeba zeleninovým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na bramborové placky z vařených brambor
Na bramborové placky z vařených brambor potřebujeme hlavně brambory (nejlépe varný typ C, protože obsahuje hodně škrobu). Obzvlášť se hodí brambory uvařené ve slupce. Kromě toho je potřeba vajíčko, sůl a mouka. Sáhnout můžeme po hrubé nebo polohrubé mouce. Pokud je chceme nadýchané a jemné, bude se hodit polohrubá.
Jak dochutit bramborové placky z vařených brambor
Na dochucení bramborových placek stačí sůl, pepř a v případě škvarkových placek jsou to právě škvarky, které odvedou spoustu "práce". Díky nim jsou šťavnatější a chuťově výraznější.
Do bramborových placek je možné také přidat česnek, kmín, prospěje jim majoránka, oregano, ale také třeba nastrouhaný sýr (ideálně chuťově výraznější, například parmazán, čedar).
Práce s bramborovým těstem
Pracovat s bramborovým těstem je potřeba velmi rychle, protože řídne. Před vařením je potřeba mít vše připravené a pak už jen promíchat těsto a vytvářet placičky.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Bramborové škvarkové placky
Na přípravu si přichystejte: 500 g vařených brambor, velkou hrst nasekaných škvarků, 1 vejce, cca 100 g polohrubé mouky (nebo podle potřeby) a trochu hladké mouky na posypání válu a na obalení placek, mletý pepř, sůl a olej nebo sádlo na smažení.
Jak na to? Připravte si vál a posypte ho moukou. Připravené uvařené a vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Přidejte nasekané škvarky, rozklepněte vajíčko, směs opepřete, osolte a vše zasypejte moukou podle potřeby tak, aby bylo možné vypracovat tvárné těsto.
Pracujte rychle. Těsto dejte na vál a vyválejte ho na výšku asi 7 mm a pak z něj vytvořte placičky. Rychlejší bude, když si pomoc při na vykrajování vezmete skleničku s omoučeným krajem. Omoučit potřebuje před každým vykrojením. Připravte si mističku s moukou, ve které placičky obalte z obou stran.
Na pánev dejte olej/sádlo a rozehřejte ho. Do rozpáleného tuku pokládejte placičky a smažte je z obou stran dozlatova. Osmažené placičky pokládejte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Bramborové šišky připravíte jen ze 3 surovin: Plněné uzeným masem a s dokřupava osmaženou cibulkou chutnají fantasticky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 23 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit škvarkové placky, které se přímo rozplývají v ústech
Bramborové knedlíky natáhnou báječnou chuť od švestek i máku. Rozpuštěné máslo pak dovede pokrm do gastronomického nebe
Desatero na téma bramborové placky: Nabízí se mnoho možností s jednou základní surovinou