Jak připravit škvarkové placky, které se přímo rozplývají v ústech
Škvarkové placky jsou ideální volbou, pokud máte přebytek škvarků, pro které nemáte jiné využití. Jsou dobrou volbou i pro slané zobání k vínu nebo pivu, pokud je připravíte malé. Poradíme, jak si takové placky upéct.
Škvarkové placky jsou nadýchané a překvapivě nejsou mastné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jako většina pečiva jsou nejlepší v den upečení, ale vyplatí se vydržet a nechat je vystydnout. Pojďte si s námi upéct toto masopustní pečivo.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit škvarkové placky
Při tvoření placek si můžeme vypomáhat skleničkou, budeme pak mít jednu placku jako druhou.
- Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru, pak necháme vzejít kvásek.
- Ke kvásku přidáme zbytek mléka, mouku, žloutky, sádlo a sůl. Vypracujeme těsto.
- Do těsta vpracujeme škvarky, polovinu jsme pokrájeli na menší kousky, druhou polovinu umeleme co nejjemněji.
- Těsto necháme asi hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta utvoříme placky velikosti dlaně, potřeme sádlem a posypeme hrubou solí i kmínem.
- Pečeme dozlatova asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 160 °C.
Škvarkové placky nejsou sice zrovna dietním jídlem, ale občas si můžeme dopřát výjimku. Jak při přípravě placek postupovat, to nám ukáže následující videorecept.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové škvarkové placky božsky chutnají, jsou rychlé a snadné. Báječnou šťavnatost i vůni dodají škvarky
Jak připravit Spaghetti aglio olio e pepperoncino? Naučíme vás rychlé, výborné a jednoduché italské jídlo
Škvarkové pagáče mají maďarský původ. Toto pečivo se hodí připravit o masopustu i dalších slavnostních událostech
Komentáře